Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Πάψετε Δωδεκάνησα νάστε συλλογισμένα

Σαν σήμερα, στις 8 Μαϊου 1945 υπογράφηκε στη Σύμη η παράδοση των Δωδεκανήσων από τους Γερμανούς.
Οι Γερμανοί κατέλαβαν το νησί 2 Νοεμβρίου του 1943 και 25 Σεπτεμβρίου του 1944 έφυγαν για την Ρόδο, αφού ανατίναξαν την εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς του Κάστρου, όπου είχαν πολεμοφόδια.
Μεγάλες οι καταστροφές, πολλοί οι νεκροί στους βομβαρδισμούς της Σύμης, για 18 ημέρες απο τα Γερμανικά στούκας.

Την 7η Μαiου ο γερμανός στρατιωτικός διοικητής Otto Wagener ήλθε σε διαπραγματεύσεις με τον Άγγλο στρατηγό Πάτζετ για την παράδοση των νησιών. Την επόμενη, 8 Μαίου 1945 μια γερμανική τορπιλάκατος χωρίς οπλισμό, έφερε τον Γερμανό στρατηγό, που ανοικτά από το μικρασιατικό ακρωτήρι Αλωπός, επιβιβάστηκε σε αγγλικό αντιτορπιλικό και συνοδεία Ελληνικού αντιτορπιλικού έφθασε στη Σύμη και αποβιβάστηκε στη ξύλινη τότε αποβάθρα στο Ρολόι.

Τον υποδέχθηκαν εκεί ο άγγλος συνταγματάρχης Acland με τον υπασπιστή του και με τιμητικό άγημα στρατού. Πεζή έφθασαν στον δεύτερο όροφο παρακειμένου κτιρίου, που επί Ιταλικής κατοχής ήταν Ειρηνοδικείο και εκεί υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης της Δωδεκανήσου στους συμμάχους, παρουσία του Έλληνα διοικητή του Ιερού λόχου συνταγματάρχη Τσιγάντε.

Ο Wagener υπέγραψε την παράδοση και αμέσως μετά παρέδωσε το πιστόλι του στον Άγγλο ταξίαρχο Moffat, ο οποίος με τη σειρά του το παρέδωσε στον Τσιγάντε, λέγοντάς του:
"Αυτό το τρόπαιο ανήκει σε σας και στον Ιερό Λόχο".

Οι Συμιακοί έξαλλοι από χαρά, με γαλανόλευκες, έψαλλαν τον Ύμνο της Ελευθερίας. Την επόμενη ημέρα, όλη η στρατιωτική δύναμη της Σύμης έφυγε για τη Ρόδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: