Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Βούδας: Στην αναζήτηση της Αλήθειας και της πραγματικής ζωής

Στη φωτό: Nεαρός μοναχός γιορτάζει στη Σεούλ της νότιας Κορέας τη γέννηση του Βούδα στο ναό Jogyesa.
Οι γιορτές διαρκούν μια εβδομάδα.

Λίγα λόγια για τον Βούδα:
Γεννήθηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα σε ένα μικρό βασίλειο ονόματι Καπιλαβάστου, στην περιοχή Τεράι, που βρίσκονταν στις πλαγιές των Ιμαλαΐων εκεί περίπου που σήμερα βρίσκονται τα σύνορα Νεπάλ και Ινδίας.
Παρόλο που υπάρχουν αρκετά ιστορικά στοιχεία, η περίοδος που έζησε δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια. Άλλες σχολές τοποθετούν  ότι έδρασε ανάμεσα στο 624 π.Χ. με 544 π.Χ. και άλλες ανάμεσα στο 448 π.Χ. με 368 π.Χ.

Το όνομα του ήταν Σιντάρτα Γκώταμα, ενώ το όνομα Βούδας του δόθηκε αργότερα, σημαίνει Φωτισμένος. 
Ο Βούδας σε ηλικία δεκάξι χρονών κέρδισε σε μονομαχία, ενώ κατά άλλους του επιβλήθηκε η μελλοντική του γυναίκα Γιασοντάρα  και απέκτησε ένα γιο, τον Ραχούλα που σημαίνει «αλυσίδα».

Πατέρας του ήταν ο Σουντοντάνα, κυβερνήτης της φυλής των Σάνκχια και μητέρα του η Μάχαμάγια. Όταν η Μάχαμάγια γέννησε το Σιντάρτα, δέχτηκε την επίσκεψη πολλών αστρολόγων και σοφών, οι οποίοι θέλησαν να προμαντέψουν την τύχη του νεογέννητου.

Οι πιο πολλοί συμφώνησαν ότι το παιδί δεν ήταν προορισμένο για κυβερνητικά αξιώματα, αλλά ότι θα αποκτούσε τη Φώτιση, τη «Μπούντα».
Ο Σουντοντάνα τότε ανησύχησε γιατί είχε άλλα σχέδια για το γιο του- ήθελε να τον κάνει αυτοκράτορα-διάδοχό του. Έτσι πήρε υπερπροστατευτικά μέτρα για να εμποδίσει τον Βούδα να δει τα 4 σημάδια που σύμφωνα με την προφητεία, θα τον ωθούσαν να απαρνηθεί τον κόσμο και το βασίλειο για την αναζήτηση της Αλήθειας και τη συνειδητοποίηση της πραγματικής ζωής.

O Βούδας πέθανε σε ηλικία περίπου ογδόντα χρονών καθισμένος ανάμεσα σε δυο δένδρα, αφού πρώτα είχε κάνει το τελευταίο κήρυγμα στους μαθητές του. Σύμφωνα με μια παράδοση, τα τελευταία του λόγια ήταν:
«Όλα τα σύνθετα πράγματα αποσυντίθενται.
Δουλεύετε επιμελώς για την σωτηρία σας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: