Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

Οι δοκιμασίες και τα μαρτύρια της Αγίας Ειρήνης

Θυμηθείτε κι ευχηθειτε, σήμερα 5 Μαίου, γιορτάζουν ο Ευφραίμ, ο Ευφραίμης, η Ευφραιμία, ο Ειρηναίος, η Ειρηναία, η Ειρήνα, η Ρένα, η Ρήνα, η Ρηνιώ και η Ειρήνη.
Η Μεγαλομάρτης Αγία Ειρήνη, γεννήθηκε στην πόλη Μαγεδών της Περσίας και το πρώτο της όνομα ήταν Πηνελόπη. 

Ο πατέρας της ονομαζόταν Λικίνιος και ήταν έπαρχος, η δε μητέρα της ονομαζόταν Λικινία.
Από έξι χρονών η Πηνελόπη άρχισε τη γραμματική της εκπαίδευση, σ’ έναν από τους πιο σοφούς διδάσκαλους της εποχής της, τον Απελλιανό. Της έμαθε πολλά ο σοφός διδάσκαλος. Ένα, όμως, δεν της έμαθε: Για τον Χριστό. Και αυτό το κατόρθωσε μια απλή χριστιανή υπηρέτρια του Λικινίου, που με τη θεία χάρη κατέκτησε την καρδιά της αρχοντοκόρης.

Η Πηνελόπη ένιωσε μεγάλη χαρά που έμαθε την πραγματική αλήθεια της ζωής και επιδίωξε αμέσως να βαπτισθεί χριστιανή. Πήρε το όνομα Ειρήνη και αμέσως τον σταυρό της χριστιανικής ζωής. Όταν ο Λικίνιος έμαθε ότι η κόρη του έγινε χριστιανή διέταξε να τη δέσουν στα πόδια ενός άγριου αλόγου, να τη σκοτώσει με κλοτσιές. Αλλά από θαύμα το άλογο στράφηκε εναντίον του και τον σκότωσε.

Της Αγίας Ειρήνης οι δοκιμασίες και τα μαρτύρια ήταν πολλά. Αλλά πάντα έβγαινε ζωντανή μέσα από αυτά, διότι είχε μεγάλη και ζωντανή πίστη.
Περιόδευσε σε αρκετούς τόπους και δίδαξε το λόγο του Θεού και έκανε πολλά θαύματα, ιδιαίτερα με το παράδειγμα της ζωής της.
Στο τέλος αποσύρθηκε σε ένα ερημικό μέρος έξω από την Έφεσο, όπου έζησε με προσευχή και άσκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: