Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Συνέδριο για τις αρχαιότητες στη Ζαγορά της Άνδρου

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρία, διοργανώνει συνέδριο στις 20-22 Μαΐου 2012 με θέμα, “Ο αρχαιολογικός χώρος της Ζαγοράς στο πλαίσιο των οικισμών της Γεωμετρικής Εποχής (900-700 π.Χ.)”.
Το συνέδριο θα ανοίξει η Μαρί Μπασίρ, Κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας.

Η ανασκαφή και τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ζαγοράς, του καλύτερα διατηρημένου οικισμού της περιόδου, παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τη ζωή στο Αιγαίο κατά τον όγδοο αιώνα π.Χ. – εποχή όπου σύμφωνα με πολλούς ερευνητές χρονολογείται ο Όμηρος, οι απαρχές της πόλης-κράτους και της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Κανένας άλλος χώρος στον ελλαδικό κόσμο δεν προσφέρει μια τόσο καθαρή εικόνα της ιδιωτικής ζωής κατά την εν λόγω περίοδο.

30 επιστήμονες από την Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία θα παρουσιάσουν τα νέα ευρήματα του σημαντικού αυτού οικισμού και τη συμβολή τους στην μελέτη της περιόδου, καθώς επίσης θα αναφερθούν στις ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στους διαφορετικούς οικισμούς της Γεωμετρικής Εποχής στον ελλαδικό χώρο.

Το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών είναι ένας αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός αποτελούμενος από Αυστραλούς ευρευνητές που διεξάγει αρχαιολογικές έρευνες και συμμετέχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα. Ο ιδρυτής και διευθυντής του καθ. Αλέξανδρος Καμπίτογλου, τότε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, διεξήγαγε ανασκαφές στη Ζαγορά κατά το 1967-1977 υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρίας.

Η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κα Τζένη Πολυξένη Μπλούμφιλντ, δήλωσε: “Το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών αποτελεί σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ της Αυστραλίας και της Ελλάδας στον αρχαιολογικό τομέα. Θα ήθελα να συγχαρώ τον διευθυντή Καθηγητή  Αλέξανδρο Καμπίτογλου και τους συνεργάτες του για τη σημαντική συμβολή του Ινστιτούτου στην ανάδειξη και προβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της τεράστιας συνεισφοράς του στην ανθρωπότητα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: