Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος

Ελληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος!
500 Έλληνες πλήττει κάθε χρόνο ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος, που συχνά σκοτώνει τα θύματά του. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, όπου τηρούνται ακριβή επιδημιολογικά αρχεία, η συχνότητα του μελανώματος ήταν ένας ασθενής στους 1.500 κατοίκους το 1935, ενώ το 2010 ήταν ένας στους 50 κατοίκους.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι έχουμε γύρω στα 500 μελανώματα τον χρόνο, χωρίς όμως να υπάρχει απόλυτα αξιόπιστη πηγή για τον αριθμό τους. Στις γυναίκες, παρουσιάζεται συνήθως στις γάμπες, ενώ στους άνδρες στη ράχη τους. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Συνήθως, το μελάνωμα κάνει την εμφάνισή του μετά την ηλικία των 40-45 χρόνων, αν και μπορεί να εμφανιστεί και στην ηλικία των 30-40 χρόνων, αλλά και σπανιότερα και στην παιδική και εφηβική ηλικία. Είκοσι χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνων του δέρματος υπολογίζεται ότι παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Για την ανάπτυξη του μελανώματος παίζει ρόλο η μεγάλη ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας σε μικρό χρονικό διάστημα (δηλαδή τα ηλιακά εγκαύματα). 6 συμβουλές που σώζουν ζωές
1.- Να αποφεύγετε τα ηλιακά εγκαύματα στις ηλικίες έως 20 χρόνων, αλλά και σε όλη τη ζωή σας.
2.- Να εξετάζετε κάθε 3-6 μήνες τις ελιές στο σώμα σας και να ζητάτε από κάποιον οικείο σας να εξετάζει τις ελιές στη ράχη, στους γλουτούς και στο τριχωτό της κεφαλής σας.
3.- Να πηγαίνετε αμέσως στον ειδικό γιατρό εάν μια ελιά αλλάζει χρώμα, μέγεθος ή συμπεριφορά.
4.- Εάν εμφανίσετε ελκώδες ογκίδιο στο πρόσωπο ή στα χέρια, το οποίο δεν επουλώνεται επί δύο μήνες, να πάτε αμέσως στον δερματολόγο.
5.- Να έχετε πάντα αντηλιακή προστασία (ακόμα και στη συννεφιά, κάτω από την ομπρέλα και στο χιόνι), με φυσικό τρόπο (σκιά, ρούχα, καπέλο, σκούρα γυαλιά) και με χρήση αντηλιακών (με δείκτη προστασίας 20 για άτομα που δεν έχουν νοσήματα με φωτοευαισθησία).
6.- Να αποφεύγετε το καλοκαίρι την έκθεση στον ήλιο μεταξύ των ωρών 11 το πρωί έως 4 το απόγευμα, γιατί οι υπεριώδεις ακτίνες είναι κάθετες.

Σε μελέτη, η οποία ανήκει σε ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες, αναλύθηκαν στοιχεία της βάσης δεδομένων σχετικά με τον Οικογενή Καρκίνο στη Σουηδία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να έχει κάποιος αδελφό ή αδελφή ή και κάποιον γονέα με ορισμένες μορφές καρκίνου του δέρματος (εκτός μελανώματος) συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου να αναπτύξει και ο ίδιος κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος, και όχι απαραιτήτως την ίδια από την οποία πάσχει ο συγγενής του.

Η σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση του μελανώματος είναι η χειρουργική αφαίρεση. Για τους καρκίνους του δέρματος, μπορεί να εφαρμοσθούν και άλλα είδη θεραπείας εκτός της χειρουργικής επέμβασης: ακτινοθεραπεία, λέιζερ, κρυοπηξία, φωτοδυναμική θεραπεία και χορήγηση ανοσοτροποιητών και κυτταροστατικών τοπικώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: