Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Λαγκάρντ: Να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί στην Ελλάδα

Οι μισθοί στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθούν ακόμα περισσότερο για να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική. Αυτό υποστήριξε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της Αυστραλιανής τηλεόρασης "ABC 7.30 Report".

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή η "σιδηρά κυρία" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπογράμμισε ότι «για να επανέλθει η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν επώδυνα μέτρα, με τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη τόσο σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου «πώς αναμένεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με τον κατώτατο μισθό να πρόκειται να μειωθεί επιπλέον 22%, συνακόλουθα να μειώνεται η ζήτηση και συνεπώς να μειώνονται οι εισφορές και τα έσοδα για το κράτος» η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ακόμα για αύξηση των εσόδων του κράτους από την είσπραξη φόρων», ενώ, σε σύγκριση με τον κατώτατο μισθό άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αναφέρει ότι στην Ελλάδα «είναι μεγαλύτερος κατά 50% απ’ ό,τι στην Πορτογαλία, 17% απ’ ό,τι στην Ισπανία και πολλαπλάσιος απ’ ό,τι σε άλλες χώρες όπως η Κροατία», καταλήγοντας ότι η λύση βρίσκεται στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Σε άλλη ερώτηση εάν θα ήταν πιο απλό να είχε η Ελλάδα το δικό της νόμισμα την αξία του οποίου θα υποτιμούσε, ώστε να βγει από την κρίση, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξηγεί ότι «όπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, μπορούν οι χώρες να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προχωρήσουν σε υποτίμηση, τρόπον τινά, με το να μειώσουν το εργασιακό κόστος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: