Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Πολ Μπερτούτσι, ο Έλληνας που διακρίθηκε στην Αυστραλία

Αισθάνομαι πολύ τυχερός που εδώ στην Αυστραλία φιλοξενούμαι στο σπίτι του Παύλου Μπερτούτσι, που υπήρξε μια σημαντική μορφή της παροικίας μας.

Ο «Πολ», όπως είναι ευρύτερα γνωστός, γεννήθηκε στη Ρόδο το 1938 κι έχει καταβολές από το Καστελλόριζο. Στο Σύδνεϋ μετανάστευσε το 1955.

Εργάστηκε σε διάφορες δουλειές. Σε νεανική ηλικία ήταν το πρώτο μέλος στην ορχήστρα «Νέα Αστέρια» κι έπαιζε στα κρουστά, μέχρι που με τη δραστήρια σύζυγό του Πολίν δημιούργησαν ένα από τα καλύτερα ανθοπωλεία του Σύδνεϋ (φωτό επάνω αριστερά), το Warathah Florist.

Πιο πολύ είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για την ανθρωπιά και την παροιμιώδη γενναιοδωρία του. Έδινε το παρών σε όλες τις εκδηλώσεις της παροικίας για να τις ενισχύσει χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα.

Στη φωτό αριστερά η Πολίν Μπερτούσι, η κόρη της Άννα, ο γαμπρός της Τζέρι και η ξαδέλφη τους Σιμόν Αμπελιώτη.

Δυστυχώς, ο Πολ Μπερτούτσι αρρώστησε με την επάρατο νόσο κι ύστερα από πάλη 11,5 χρόνων υπέκυψε στο μοιραίο.

Πέρασαν περίπου τρία χρόνια από τότε που «έφυγε», αλλά κανείς στο Σύδνεϋ δεν τον έχει ξεχάσει. Και πώς να ξεχαστεί ο άνθρωπος που (πέραν όλων των άλλων), στα τελευταία του, πρόσφερε μισό εκατομμύριο δολλάρια από δεξιώσεις και εράνους στις επιστημονικές έρευνες για την θεραπεία καρκινοπαθών.

Όσο καιρό ζούσε κι ερχόταν στην Ελλάδα τον έβλεπα στη Ρόδο και κάθε φορά με καλούσε επίμονα να με φιλοξενήσει στο Σύδνεϋ. Δυστυχώς, άργησα πολύ να έρθω στην Αυστραλία, να τον δω στα μέρη που πρόκοψε.
Είμαι σίγουρος, πως εκεί που βρίσκεται με βλέπει και αισθάνεται ικανοποίηση που έστω και καθυστερημένα έφτασα εδώ κι απολαμβάνω τις περιποιήσεις της ευγενικής συζύγου του Πολίν, των παιδιών του και των λοιπών συγγενών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: