Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Σιγκαπούρη, η χώρα πρότυπο

Κάθε φορά που φτάνω στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης κάνω το ίδιο λάθος κι αναρωτιέμαι αν είναι αληθινές οι ορχιδέες στις ατέλειωτες αίθουσες. Αυτή τη φορά θαύμασα το ομοίωμα του πύργου του Άϊφελ (φωτό), στολισμένο με ζωντανές, πολύχρωμες, μυρωδάτες ανθισμένες ορχιδέες. Το αεροδρόμιο Changi είναι το έβδομο στον κόσμο σε επιβατική κίνηση, κύριο σημείο σύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Αυστραλίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ασίας.

Είναι μια από τις ασφαλέστερες και καθαρότερες πόλεις του κόσμου. Παράλληλα, όμως, η Σιγκαπούρη είναι και η πόλη των «μη». Πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες ρυπαίνοντας το δρόμο, πρόστιμα σε όσους καπνίζουν σε κλιματιζόμενους δημόσιους χώρους,σε όσους τρώνε στο υπόγειο και για όσους δεν τραβήξουν το καζανάκιγια να αφήσουν τις δημόσιες τουαλέτες στην καθαρή κατάσταση που τις βρήκαν.

Σήμερα η πλειοψηφία των κατοίκων είναι κινεζικής καταγωγής, με δεύτερους τους Μαλαίσιους και τρίτους τους Ινδούς και τους παρελκόμενους Πακιστανούς, Μπαγκλαντεσιανούς, και Σριλανκέζους. Στους δρόμους απαντώνται όλες οι φυλές του κόσμου και είναι ακριβώς αυτή η θαυμαστή μίξη που μεταβάλλει τη Σιγκαπούρη σε καλειδοσκόπιο της Ασίας.

Οι επίσημες γλώσσες είναι τρεις. Τα κινεζικά, τα μαλαισιανά και τα αγγλικά. Ανάμεσα στους κινέζους οι κομφουκιανιστές, οι ταοϊστές και οι βουδιστές είναι οι κυριότερες θρησκευτικές ομάδες. Οι Μαλαισιανοί και οι Πακιστανοί ακολουθούν τον Μωαμεθανισμό και οι Ινδοί τον Ινδουϊσμό. Εκτός αυτών υπάρχουν στη Σιγκαπούρη χριστιανικές και εβραϊκές ομάδες. Ολοι όμως μοιράζονται με υπερηφάνεια τη σιγκαπουριανή τους υπηκοότητα.

H Σιγκαπούρη μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα ήταν ένα φιλήσυχο νησί ψαράδων. Τότε οι Βρετανοί διέγνωσαν τις δυνατότητες του και το 1819 ίδρυσαν εκεί εμπορική αποικία. Οι ντόπιοι το 1963 αποφάσισαν να ζήσουν πιο ελεύθεροι και αφού ενσωματώθηκαν για δυο χρόνια με τη Μαλαισία (1963-1965), το σκέφθηκαν καλύτερα και ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Το όνομα «Σινγκαπόρα» σημαίνει «Πόλη των λιονταριών», από τις μαλαισιανές λέξεις «σίγκα» (λιοντάρι) και «πόρα» (πόλη). Δόθηκε τον 14ο αιώνα από ένα πρίγκιπα της Σουμάτρας, ο οποίος, φτάνοντας στο νησί μετά από μια καταιγίδα παρατήρησε ένα ζώο στην ακτή που έμοιαζε με λιοντάρι. Σήμερα θεωρείται ότι έκανε λάθος, καθώς πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι στη Σιγκαπούρη δεν έζησαν ποτέ λιοντάρια (ούτε καν ασιατικά λιοντάρια) και ότι το ζώο που είδε ο πρίγκιπας ήταν κατά πάσα πιθανότητα μαλαϊκή τίγρις. Στην κόκκινη σημαία της μια ημισέληνος και πέντε αστέρια κρατούν ένα λιοντάρι και μια τίγρη. Το λιοντάρι συμβολίζει τη χώρα, η τίγρη την ιστορική της ένωση με τη Μαλαισία, ενώ το σύνθημα Majulah Singapura (εμπρός Σιγκαπούρη) κυριαρχεί στο κάτω μέρος.

Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Μαλαισίας, με την οποία συνδέεται με δύο γέφυρες. Εκτός του κεντρικού νησιού περιλαμβάνει και πάνω από 60 μικρότερα νησιά, από τα οποία τα μεγαλύτερα είναι τα: Jurong Island, Pulau Tekong, Pulau Ubin και Sentosa. Το κέντρο της πόλης βρίσκεται στο νότο και συγκεκριμένα γύρω από τις εκβολές του ποταμού της Σιγκαπούρης.

Με έκταση μόλις 704 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 4,5 εκατομμύρια είναι είναι η μικρότερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας και μπορεί να χαρακτηριστεί μια σύγχρονη πόλη-κράτος. Πρόκειται για μια υπερβολικά πυκνοκατοικημένη περιοχή με το μισό έδαφος της χώρας να έχει καταληφθεί από οικοδομημένες εκτάσεις και σήμερα η άλλοτε πλούσια ζούγκλα να έχει περιοριστεί σε ελάχιστους λόφους.

Η μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη έχει καταστήσει τη Σιγκαπούρη σε μια από τις "4 τίγρεις" της Ασίας (μαζί με το Χογκ Κογκ, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν), με υπερανεπτυγμένες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το εμπόριο, τις επικοινωνίες, τον βιομηχανικό τομέα, τις μεταφορές και ανερχόμενη δύναμη τον τουρισμό που προσελκύει 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

Εδώ κανένας δεν έχει δικαίωμα να μείνει ανύπαντρος, αφού το κράτος τον φορολογεί άγρια κι επιπλέον δεν μπορεί ν αγοράσει με τίποτα κρατικό σπίτι. Υπόψη ότι τα μη κρατικά σπίτια είναι σε τιμές απλησίαστες.

Και κάτι άλλο:
Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση, θέλοντας να ελέγξει την αύξηση του πληθυσμού, ζήτησε από τους πολίτες να μη κάνουν πολλά παιδιά. Σαν ...ρομπότ οι περισσότεροι υπάκουσαν!
Πανικόβλητη η κυβέρνηση ζήτησε τότε από τους πολίτες να ξαναρχίσουν την τεκνοποιία. Αλλά, όχι εντελώς ελεύθερα. Τους συστήθηκε να κάνουν παιδιά οι πτυχιούχοι πανεπιστημίων και όχι οι εργάτες, αφού οι μορφωμένοι θα προσέφεραν στους απογόνους τους περισσότερες ευκαιρίες.

Τα κυριότερα σημεία που μπορείτε να διασκεδάσετε είναι η Mohamed Sultan Rd, το Chijmes στο αποικιακό κέντρο, η Boat Quay, το Holland Village και η Chinatown.

Το Harry's bar είναι το στέκι των ντόπιων και στο Hard Rock Cafe κύριος πόλος έλξης είναι η δυνατή ατμόσφαιρα και ο εντυπωσιακός διάκοσμος με τα ρούχα της Μadonna και του Έλτον Τζον (φωτό), που πέρασαν κι αυτοί από εδώ με πολλούς διάσημους απ' όλο τον κόσμο.

Τι να φάτε: Η Σιγκαπούρη συνδυάζει σε έναν τόπο πολλές εθνικές κουζίνες, που σίγουρα θα μπορέσουν να κορέσουν την όρεξη και του πλέον απαιτητικού, μιας και κάθε γεύση υπάρχει σε αφθονία. Ατέλειωτα τα κινεζικά εδέσματα, γαργαλούν τον ουρανίσκο τα καντονέζικα πιάτα, αξέχαστη θα σας μείνει η κουζίνα της αυτοκρατορικής αυλής του Πεκίνου, όπως και η κουζίνα της Σαγκάης με τα ψαρικά. Αποκάλυψη η κουζίνα της Μαλαισίας, που διαφέρει από την κινέζικη και την ινδική.

Μη φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε το Μουσείο Ασιατικών Πολιτισμών, το μουσείο του ξενοδοχείου Raffles, το μουσείο Τέχνης της Σιγκαπούρης και τον λόφο του φρουρίου Κάνινγκ. Βεβαίως, να πάτε στον Ζωολογικό κήπο, όπου μπορείτε να πλησιάσετε κρυφά τα λιοντάρια και τις τίγρεις κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού σαφάρι και στο ενυδρείο που επάξια αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέαρα του νησιού Sentoza.

Η Σιγκαπούρη μπορεί να θεωρηθεί παράδεισος για τους καταναλωτές καθώς διαθέτει πλούσιες και διαφορετικές αγορές. Η Chinatown ήταν η παραδοσιακή εμπορική καρδιά της πόλης. Πολυκαταστήματα και αγορές ηλεκτρονικών υπάρχουν σε όλες τις συνοικίες, ενώ εμπορική καρδιά αποτελεί η λεωφόρος Orchard όπου είναι συγκεντρωμένα τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα. Καλές τιμές θα βρείτε σε ηλεκτρονικά τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και οι μπουτίκ των διάσημων οίκων μόδας έχουν συχνά προσφορές που ενδείκνυνται για συμφέρουσες αγορές. Σημειώστε επίσης ότι για αγορές πάνω από 300 δολάρια Σιγκαπούρης θα έχετε επιστροφή φόρου. Υπάρχουν και καταστήματα με αφορολόγητα είδη όπου για να ψωνίσετε πρέπει να δείξετε διαβατήριο και αεροπορικό εισιτήριο.

Και μη ξεχάσετε μετά την εξαντλητική βόλτα στα μαγαζιά να απολαύσετε το μασάζ στα κουρασμένα σας άκρα από τον ρεφλεξολόγο στην Orchard Rd.

Κοντά στο κέντρο (20 λεπτά περπάτημα από την Orchard Rd) μπορείτε να κάνετε ένα θαυμάσιο περίπατο ανάμεσα σε αιωνόβια δέντρα. Οι κήποι είναι τεράστιοι σε έκταση και περιλαμβάνουν 600.000 διαφορετικά είδη φυτών . Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η Chinatown έχει ζωή από το 1820, όταν έφτασαν οι Κινέζοι άποικοι. Στην αγορά Wet Market ο επισκέπτης στριμώχνεται ανάμεσα στα πολυάριθμα κιόσκια που πουλούν λαχανικά, φρούτα, ζωντανά ψάρια, αστακούς και φίδια. Εδώ υπάρχουν πάμπολλοι προφήτες που έναντι μικρής αμοιβής αναλαμβάνουν να σας πουν το μέλλον.

Στη Σιγκαπούρη υπάρχουν πάνω από 500 βουδιστικοί ναοί, που η ομορφιά κρύβεται στη διακόσμησή τους.

Πότε να πάτε: Με απόσταση περίπου 130 χλμ. από τον Ισημερινό ο καιρός είναι σταθερά υγρός και ζεστός ολόκληρο το χρόνο. Περισσότερες (και πιο επίμονες σε διάρκεια) βροχές παρατηρούνται από Νοέμβριο μέχρι Ιανουάριο. Η θερμοκρασία ποτέ δεν πέφτει κάτω από τους 20 C° .
EΔΩ, το επίσημο τουριστικό site της Σιγκαπούρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: