Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ωκεανού στον Άρη

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Πλανητολογίας και Αστροφυσικής της Γκρενόμπλ και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ίρβιν ανέλυσαν τα ευρήματα, που έχουν ληφθεί από το διαστημικό σκάφος Mars Express.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το έδαφος των πεδιάδων, που βρίσκονται στις βορεινές εκτάσεις του πλανήτη αποτελούν ιζηματογενείς εναποθέσεις, οι οποίες εμπεριέχονται σε μεγάλους όγκους πάγου. Αυτό αποδεικνύει ότι παλαιότερα στη δεδομένη περιοχή υπήρχε ωκεανός. Το νερό είναι απαραίτητο για την εμφάνιση της ζωής.

Οι επιστήμονες ασχολούνται με την αναζήτησή του στον Άρη για πολύ καιρό. Το 2008 κατέστη δυνατό να αποδειχθεί η ύπαρξη παγετώνων, ενώ το 2009 διαπιστώθηκε ότι μόλις 1,25 εκατομμύρια χρόνια πριν στον πλανήτη υπήρχε νερό σε υγρή μορφή. Το 2011 καταγράφηκαν βάσιμες ενδείξεις για να εκτιμηθεί ότι στον Άρη υπάρχουν ρεύματα, τα οποία εμφανίζονται την άνοιξη και εξαφανίζονται όταν πλησιάζει ο χειμώνας.

Την ύπαρξη ωκεανών στον Άρη οι επιστήμονες την υπέθεταν, αλλά κατέστη δυνατό να μιλήσουν γι’ αυτήν με βεβαιότητα μόνο τώρα. Οι νέες αποδείξεις επιτρέπουν να επιβεβαιωθεί το γεγονός της ύπαρξης ωκεανού στο παρελθόν και να εκτιμηθεί ότι η ύπαρξή του διήρκεσε όχι περισσότερο από ένα εκατομμύριο έτη. Οι αστροφυσικοί θεωρούν ότι ο χρόνος αυτός ήταν αρκετός για να γεννηθεί ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: