Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Τα Θεοφάνεια στη Βουλγαρία

Στην πόλη Kalofer, γιορτάσθηκε με λαμπρότητα η γιορτή των Θεοφανείων (φωτό αριστερά).
Ο ιερέας ρίχνει κατά τη διάρκεια της τελετής το σταυρό στα κρύα νερά, ενώ οι άνθρωποι χορεύουν με νταούλια στο παγωμένο νερό μέχρι να βρουν οι βουτηχτές το σταυρό.

Η πόλη βρίσκεται στην Κεντρική Βουλγαρία και φημίζεται για τις γιορτές του αρωματικού ρόδου που γίνονται κάθε άνοιξη.

Η ξακουστή Κοιλάδα των ρόδων, είναι ανάμεσα στον Αίμο και το βουνό Σρέντνα γκορά. Αρχές καλοκαιριού ολόκληρη η περιοχή χρωματίζεται ροζ, ενώ στον αέρα αναδύεται το υπέροχο άρωμα των τριαντάφυλλων.

Τις γιορτές παρακολουθούν πολλοί τουρίστες από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, μέχρι κι από την Ιαπωνία.

Το Καλόφερ είναι γενέτειρα του φημισμένου Βούλγαρου ποιητή και επαναστάτη του 19ου αι., Χρίστο Μπότεφ, μνημείο του οποίου υψώνεται στο κέντρο της πόλης.

Το βουλγαρικό βιομηχανικό τριαντάφυλλο, του οποίου το αιθέριο έλαιο είναι απαραίτητο στη σύνθεση κάθε γνωστής μάρκας αρώματος στον κόσμο, ευδοκιμεί μόνο στην Κοιλάδα των Ρόδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα περίχωρα βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά οικολογικά μονοπάτια που αναδείχθηκε ως καλύτερος οικολογικός προορισμός το 2005 από το National Geographic. Εδώ ευδοκιμούν πολλά μανιτάρια και βότανα, περίπου 800.

Στο Καλόφερ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις λαϊκές παραδόσεις και τις όμορφες τοπικές στολές, αλλά και να δοκιμάσει γεύσεις μοναδικές, όπως πρόβια τυριά τύπου μοτσαρέλα με ρίγανη και άλλα χόρτα και να πιεί κρασιά από ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού.

Στην πόλη σώζονται τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Υπάρχουν μαχαιράδες, επίσης γυναίκες που πλέκουν τα τυπικά βουλγαρικά τερλίκια και υφαίνουν φλοκάτες και κουρελούδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: