Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

Η Βουλγαρική παράδοση στα αλλαντικά

Το σουτζούκι της Γκόρνα Οριάχοβιτα (φωτό) έγινε το πρώτο βουλγαρικό προϊόν που συμπεριλήφθηκε στο Ευρωπαϊκό μητρώο των λεγόμενων προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων.

Πριν λίγες μέρες ο κανονισμός εγγραφής δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Βούλγαροι έχουν μακραίωνες παραδόσεις στην παρασκευή κρεατοειδών με πιο φημισμένη στην πόλη Ελένα μια σπεσιαλιτέ από ξηραμένο χοιρινό μπούτι (η δεύτερη φωτό, αριστερά).

Στην περιοχή του βουνού Στράντζα, παρασκευάζεται μια άλλη σπεσιαλιτέ, το "σοβάτι", από κρέας αγριογούρουνου και ελαφιού με κόκκινο και μαύρο καυτερό πιπέρι, ζάχαρη και αλάτι.

Φημισμένα είναι και τα σουτζούκια της Γκόρνα Οριάχοβιτσα.

Άλλο ένα παραδοσιακό προϊόν, το ξηρό σαλάμι του Σμιάντοβο, κέρδισε χρυσό μετάλλιο το 1933 στη Διεθνή έκθεση στο Μπάρι, Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: