Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ντροπή, 10 χρόνια παραμένει ανοιχτό το Γκουαντάναμο

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν αφότου άρχισε να λειτουργεί η φυλακή στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Ακτή Γκουαντάναμο.

Το Γκουαντάναμο είναι ένας υπήνεμος κόλπος στα νοτιοανατολικά της Κούβας (Bahia de Guantanamo στα ισπανικά). Περιβάλλεται από απόκρημνους βραχώδεις λόφους, που δημιουργούν ένα φυσικό οχυρό, αποκομμένο από την κουβανική ενδοχώρα. Πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς Τάινο, ενώ ο Χριστόφορος Κολόμβος τον ονόμαζε «Μεγάλο Λιμάνι» (Puerto Grande).

Στη φυλακή υπάρχουν σήμερα διάφορα επίπεδα ασφάλειας για τους 171 κρατούμενούς της.
Σε ορισμένα τμήματά της οι φυλακισμένοι κινούνται ελεύθερα πίσω από ένα διαχωριστικό από πλεξιγκλάς και έχουν πρόσβαση «σε μαθήματα αγγλικών, τέχνης και διαχείρισης του χρόνου», λένε Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Οι «κρατούμενοι που δεν συμμορφώνονται» κρατούνται σε κελιά 29 τετραγωνικών με ένα κρεβάτι και μια τουαλέτα.

Την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον 780 ύποπτοι φυλακίστηκαν στο Γκουαντάναμο, ενώ οι πρώτοι 12 που είχαν μεταφερθεί στη φυλακή εξακολουθούν να κρατούνται σε αυτή. Μόνο ένας από τους 12 δικάστηκε και καταδικάστηκε -σε ισόβια- ενώ μόνο ένας μικρός αριθμός εξ όσων έχουν εγκλειστεί στο Γκουαντάναμο έχουν προσαχθεί σε δίκη.
Η φωτό είναι από τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στην Ουάσιγκτον για τις φυλακές Γκουαντάναμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: