Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Αποσκευές και υγρά, τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται στο αεροπλάνο

Όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο θα πρέπει να ξέρουν ότι απαγορεύεται η μεταφορά αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σωματικές βλάβες. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν:

* Όπλα και γενικά κάθε αντικείμενο που είναι, ή φαίνεται ότι είναι ικανό να εκτοξεύσει βλήμα ή να τραυματίσει, όπως: κατασκευαστικά μέρη πυροβόλων όπλων, αντίγραφα και απομιμήσεις όπλων όπως αεροβόλα παιχνίδια και παντός είδους πιστόλια και όπλα με σκάγια, εκτοξευτήρες κάθε είδους, ψαροντούφεκα και οποιαδήποτε συσκευή αναισθητοποίησης και ηλεκτροσόκ.

* Αιχμηρά και κοφτερά αντικείμενα κάθε είδους και υλικού, που είναι ικανά να τραυματίσουν, όπως: σουγιάδες, στιλέτα, μαχαίρια, τσεκούρια, βέλη, νυστέρια, ψαλίδια, και γενικά κάθε επαγγελματικό ή οικιακό εργαλείο.

* Κάθε μη αιχμηρό αντικείμενο που είναι ικανό να τραυματίσει, όπως: αθλητικά ρόπαλα, ράβδοι, μπαστούνια και ρακέτες κάθε είδους, κουπιά, στέκες μπιλιάρδου, καλάμια ψαρέματος, εξοπλισμός πολεμικών τεχνών.

Επιπλέον ισχύει καθολική απαγόρευση μεταφοράς αιχμηρών μεταλλικών αντικειμένων στην καμπίνα επιβατών, όπως μαχαίρια, σουγιάδες, ψαλίδια, βελόνες πλεξίματος, σετ μανικιούρ κ.λ.π.

Aν εντοπιστούν τέτοια αντικείμενα, παρακρατούνται από το αεροδρόμιο και η εταιρεία δε φέρει ευθύνη παράδοσής τους στους επιβάτες, ούτε τίθεται θέμα αποζημίωσης σε περίπτωση απώλειας. H μεταφορά τέτοιων αντικειμένων επιτρέπεται μόνο στις αποσκευές που παραδίδονται στον έλεγχο εισιτηρίων.

Μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές των επιβατών


Από τις 06/11/2006, νέα μέτρα ασφαλείας ισχύουν σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1546/06 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) σχετικά με τη μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές των επιβατών.

Σύμφωνα με το νέο Ευρωπαικό Κανονισμό, περιορίζονται πλέον οι ποσότητες των προϊόντων σε υγρή μορφή που επιτρέπεται να μεταφέρετε στην καμπίνα επιβατών του αεροσκάφους (π.χ. νερό, ποτά και αναψυκτικά, ζελέ, κρέμες, αλοιφές, κόλλα, λοσιόν, αρώματα, σαμπουάν, λακ μαλλιών, μάσκαρα, λιπ-γκλος, οδοντόπαστας, αφρός ξυρίσματος, σπρέι, υγρό φακών επαφής, μέλι, μαρμελάδα, λάδι και λοιπά αντικείμενα παρόμοιας υφής).

Ο παρών κανονισμός λειτουργεί συμπληρωματικά στους ισχύοντες κανονισμούς για τα απαγορευμένα προς μεταφορά στην καμπίνα επιβατών αντικείμενα και προϊόντα και αφορά τον περιορισμό των υγρών που μεταφέρονται στις χειραποσκευές σας μόνο. Δεν ισχύει για τις αποσκευές που παραδίδονται κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων.

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτησή σας στα αεροδρόμια που ισχύει ο παρόν κανονισμός.

Τι επιτρέπεται να μεταφέρετε στην χειραποσκευή σας:

* Υγρά σε δοχεία χωρητικότητας μέχρι 100 ml ανά συσκευασία. Οι συσκευασίες αυτές θα πρέπει να χωρούν σε μία διαφανή επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα, μέγιστης χωρητικότητας 1 λίτρου. Επιτρέπεται μία μόνο τέτοια σακούλα ανά επιβάτη, που θα πρέπει να είναι κλειστή και θα παραδίδεται ξεχωριστά στον Έλεγχο Χειραποσκευών για εξέταση.

* Υγρά φάρμακα και διατροφικά είδη που σας είναι απαραίτητα κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας μπορούν να μεταφερθούν στην χειραποσκευή σας. Μπορεί όμως να σας ζητηθεί να αποδείξετε ότι είναι απαραίτητα για το ταξίδι.

* Είδη που αγοράσατε από τα καταστήματα των αεροδρομίων (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών). Αυτά τα είδη θα πρέπει να τοποθετούνται σε ειδική σφραγισμένη σακούλα, η οποία θα διατίθεται από τα εν λόγω καταστήματα και την οποία δεν πρέπει να ανοίξετε προτού περάσετε τον έλεγχο χειραποσκευών, αλλιώς το περιεχόμενό της μπορεί να κατασχεθεί στο Σημείο Ελέγχου. Εάν πρόκειται να κάνετε μετεπιβίβαση σε άλλο αεροδρόμιο της Ευρωπαικής Ενωσης, καθώς και στην Νορβηγία, Ελβετία και Ισλανδία μην ανοίξετε τη σακούλα πριν το Σημείο Ελέγχου στο αεροδρόμιο μετεπιβίβασης ή στο τελευταίο αεροδρόμιο, εφόσον περνάτε από περισσότερους του ενός σταθμού μετεπιβίβασης. Όλα αυτά τα υγρά είναι επιπλέον των προαναφερθεισών ποσοτήτων στην επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα.

Το προσωπικό ασφαλείας είναι υποχρεωμένο να σας ζητήσει να αποχωρισθείτε τα υγρά προϊόντα που δεν πληρούν τους όρους του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Τα αντικείμενα αυτά θα ανακυκλώνονται ως άχρηστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: