Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Και εγένετο κινηματογράφος


Σαν σήμερα, 28 Δεκεμβρίου το 1895:
Οι αδελφοί Λιμιέρ (Λουί Ζαν και Ογκύστ Μαρί Λουί Νικολά) ανοίγουν το πρώτο σινεμά σ' ένα υπόγειο καφενείο στο Παρίσι και προβάλουν την πρώτη τους κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί ένα λεπτό.

Περίπου 30 άνθρωποι πληρώνουν για να δουν σύντομες ταινίες με σκηνές από την καθημερινή ζωή. Οι Παριζιάνοι βλέπουν τραίνα να κινούνται, μωρά να τρώνε, αμάξια να τρέχουν. Μεγάλος ο ενθουσιασμός για το νέο λαϊκό θέαμα του εικοστού αιώνα.

Τον επόμενο χρόνο, προώθησαν την εφεύρεση τους στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής. Οι ίδιοι θεώρησαν πως ο κινηματογράφος ήταν ήσσονος σημασίας και πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζορζ Μελιέ.

Αργότερα στράφηκαν στην έγχρωμη φωτογραφία και το 1903 επινόησαν την πρώτη έγχρωμη φωτογραφική διαδικασία (Autochrome Lumière), η οποία άρχισε να διατίθεται εμπορικά το 1907.

Τρία χρόνια αργότερα από την προβολή ταινίας που έγινε στο Παρίσι ο κινηματογράφος έρχεται και στην Ελλάδα. Η πρώτη προβολή γίνεται σε μια αίθουσα της πλατείας Κολοκοτρώνη. Το κοινό της Αθήνας, πιο ευαίσθητο από τους Παριζιάνους, αντιδρά με λιθοβολισμούς, λιποθυμίες και άλλα...

Το 1906 γυρίζεται η πρώτη ταινία στην Ελλάδα. Τη χρονιά αυτή επαναλαμβάνονται στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το γεγονός κινηματογραφεί ένας Γάλλος οπερατέρ, ο Λεόνς, ανταποκριτής της Γκωμόν. Την επόμενη χρονιά, ο ίδιος οπερατέρ γυρίζει μια δεύτερη ταινία —ζουρνάλ το έλεγαν τότε— την «Εορτή του Βασιλέως Γεωργίου Α'».

Τα είδη που αναπτύσσονται εκείνη την εποχή είναι το ζουρνάλ και η κωμωδία, ενώ στις προσπάθειες που γίνονται για παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους τα είδη που διαμορφώνονται είναι η ηθογραφία («Γκόλφω», 1914) και το μελό («Της μοίρας τ' αποπαίδι», 1925).

Δεν υπάρχουν σχόλια: