Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Κλικ στις Πρέσπες

Η λίμνη Μικρή Πρέσπα βρίσκεται σε υψόμετρο 856 μ. στο νομό Φλώρινας, στο ΒΔ. άκρο της Ελλάδος και έχει συνολικό εμβαδόν περίπου 48 τ. χλμ., εκ των οποίων τα 43 τ. χλμ. ανήκουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στο νότιο άκρο της, στην Αλβανία.

Το μεγαλύτερο μήκος της φτάνει τα 13,6 χλμ. και διαθέτει ακτές σε ορισμένα σημεία απότομες και σε άλλα επίπεδες με καλαμιώνες, Η βλάστηση είναι υδροφυτική, υγρών λιβαδιών, καλαμιώνων και (παρυδάτια) δενδρώδης.

Στην Μικρή Πρέσπα υπάρχουν δύο νησάκια ο Αγιος Αχίλλειος και το Βιδρονήσι ή Βιτρινέτσι. Ο οικισμός που βρίσκεται στον Αγιο Αχίλλειο, είναι ένας από τους δύο οικισμούς της Ελλάδας που είναι χτισμένοι σε νησιά λιμνών (ο άλλος είναι ο οικισμός στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων). Πεζογέφυρα ενώνει το νησί με την απέναντι στεριά.
Τα νερά της λίμνης χρησιμοποιούνται για ύδρευση, άρδευση, αλιεία, αναψυχή και τουρισμό αλλά πολλές φορές κατά την διάρκεια του Χειμώνα παγώνουν.
Αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας σύμφωνα με την συνθήκη Ραμσάρ και είναι σημαντικός για τους αργυροπελεκάνους, ερωδιούς και κορμοράνους αφού αποτελεί τον τόπο αναπαραγωγής τους.

Στην περιοχή της λίμνης όπως και στις κοντινές περιοχές ζουν ενδιαφέροντα είδη θηλαστικών όπως η βίδρα, η αρκούδα, ο λύκος, το ζαρκάδι και η αλεπού.

Λίμνη Μεγάλη Πρέσπα (Η φωτό είναι από τον Χρήστο Καταξενό).

Βρίσκεται στο νομό Φλώρινας, στο ΒΔ. άκρο της Ελλάδος, δίπλα από την Μικρή Πρέσπα, στο τριεθνές των συνόρων με την Αλβανία και τα Σκόπια.

Είναι και αυτή λίμνη γλυκού νερού σε υψόμετρο 843 μ. (13,5 μ. χαμηλότερα από την Μικρή Πρέσπα). Το συνολικό εμβαδόν της είναι 273 τ. χλμ. εκ των οποίων τα 43 τ. χλμ. βρίσκονται εντός της Ελληνικής επικράτειας.

Το μεγαλύτερο μήκος της είναι 27 περίπου χλμ. και το μέγιστο βάθος της είναι 50 μ. στη θέση "ροτ" απέναντι από το χωριό Ψαράδες.

Τροφοδοτείται από τα νερά της Μικρής Πρέσπας, με την οποία συνδέεται με μια στενή λωρίδας γης, στην περιοχή Κούλα, μήκους 4 μ. και πλάτους 200 - 1000 μ.
Είναι αρκετά βαθύτερη από τη Μικρή Πρέσπα και επικοινωνεί υπόγεια με τη λίμνη Αχρίδα που βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Η πανίδα είναι πλούσια στην περιοχή γύρω από την λίμνη, η οποία είναι ιδανική για αλιεία, κυνήγι, ξεκούραση και τουρισμό.

Η παραλία της Κούλας είναι από τις πιο γνωστές περιοχές της λίμνης, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας ή να κάνετε κανό-καγιάκ και κωπηλασία.

Η Μεγάλη όπως και η Μικρή Πρέσπα είναι ενταγμένες στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών, που βρίσκεται σε απόσταση 45 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας και είναι ενταγμένος στα δίκτυα Corine και Natura 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: