Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Η κατάληψη της Ρόδου από τους Τούρκους

Σαν σήμερα το 1522, μετά από πεντάμηνη πολιορκία, o οθωμανός σουλτάνος Σουλεϊμάν o Μεγαλοπρεπής καταλαμβάνει τη Ρόδο.

Σύμφωνα με τους όρους της ειρήνης οι εκκλησίες δεν θα καταστρέφονται, τα παιδιά δεν θα τα έπαιρναν στο τάγμα των γενιτσάρων, για πέντε χρόνια θα ήταν απαλλαγμένοι από τους φόρους και κάθε αγγαρεία, όσοι ήθελαν να φύγουν ήταν ελέυθεροι να το κάνουν σε τρια χρόνια και θα έπαιρναν και τα υπάρχοντά τους, αν δεν τους επαρκούσαν τα πλοία θα έδινε δικά του ο σουλτάνος για να τους πάνε ως την Κρήτη, ο Μεγάλος Μάγιστρος και οι Ιππότες θα έπαιρναν τον εξοπλισμό και τα πλοία τους κι ο λαός τα πράγματά του. Οι όροι ειρήνης του σουλτάνου κατέληγαν με την υποχρέωση να παραδώσουν το Πετρούμι (σημερινή Αλικαρνασσός), την Κω και τα άλλα νησιά.

Παρά τη συνθήκη του Σουλεϊμάν οι Τούρκοι μπήκαν στην πόλη της Ρόδου κι έκαναν βιαιότητες, την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων.

Με την παράδοση της Ρόδου οι γαλλέρες των Ιπποτών πήραν όλους τους ιππότες που σώθηκαν, τα κειμήλια που μπορούσαν να πάρουν κι έφυγαν για την Κρήτη.
Μαζί τους αναχώρησαν και 4-5 χιλιάδες Ροδίτες, που δεν είχαν εμπιστοσύνη στο νέο κατακτητή.

Μετά την τουρκική κατάκτηση του 1522 η Ρόδος έμεινε υπόδουλη τέσσερις ολόκληρους αιώνες έως το 1912, οπότε πέρασε σε άλλο κατακτητή, έως το 1945.

Δεν υπάρχουν σχόλια: