Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Κλικ στο Σούνιο

Σούνιο (ή Κάβο κολώνες ή Καβοκολώνες) ονομάζεται το ακρωτήριο που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο στην εσχατιά του νομού Αττικής.

Ο Όμηρος το αποκαλούσε «Σούνιον ιερόν» (Οδύσσεια ΙΙΙ, 278). Συγκεκριμμένα αναφέρει πως εκεί ο Μενέλαος στο ταξίδι της επιστροφής από τη Τροία, σταμάτησε για να θάψει τον καπετάνιο του πλοίου του Φρόντη.

Η κατασκευή του πώρινου ναού του Ποσειδώνα χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα. Ομως ο υπό κατασκευή αυτός ναός ποτέ δεν ολοκληρώθηκε γιατί καταστράφηκε από τους Πέρσες στη διάρκεια των Μηδικών πολέμων.

Ένας μικρός ναός του Ποσειδώνα, κτίστηκε λίγο αργότερα , προσωρινά για να καλύπτει τις ανάγκες της λατρείας. Όμως το 444 π.Χ οι Αθηναίοι έκτισαν μεγαλοπρεπή, καινούριο, μαρμάρινο ναό στο Ποσειδώνα, θεό της Θάλασσας και προστάτη των ναυτικών.
Το Σούνιο οχυρώθηκε κατά το 9ο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου για την προστασία της από εκεί διέλευσης των σιτοφορτίων (Θουκυδίδης VIII 4) και μάλιστα το οχυρό αυτό θεωρούνταν το ισχυρότερο της Αττικής, όπως μαρτυρούν οι Δημοσθένης («Περί Στεφάνου» 238), Λίβιος (ΧΧΧΙ 25) και ο Σκύλαξ (21).

Τα τείχη του, τμήματα των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα, είχαν πάχος 3,5 μ. και περιέκλειαν κυκλικά το χώρο σε περιφέρεια 500 μ. ενώ ανά 20 μέτρα το τείχος εκείνο έφερε προστατευτικούς τετράγωνους πύργους.

Το Σούνιο απέχει 68 χλμ. από την Αθήνα και είναι ιδανικός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή γιατί συνδυάζει την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο με την υπέροχή θέα στο Αιγαίο πέλαγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: