Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Τζοακίνο Ροσίνι, ο βιρτουόζος της όπερας

Σαν σήμερα, 13 Νοεμβρίου, αλλά το 1868, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο συνθέτης ο Τζοακίνο Ροσίνι, γνωστότερος για τις όπερες "Κουρέας της Σεβίλλης" και "Γουλιέλμος Τέλλος".

Γιος κορνετίστα και τρομπετίστα, ο Τζοακίνο Ροσίνι γεννήθηκε στην ιταλική λουτρόπολη Πέζαρο το 1792. Κυριάρχησε στην ιταλική σκηνή, αφήνοντας στη σκιά του τους ομότεχνούς του Ντονιτζέτι και Μπελίνι.

Το έργο του έχει σχέση βασικά με όπερες - 34 όπερες : Η μεταξένια σκάλα, Η Ιταλίδα στο Αλγέρι, Ο κουρέας της Σεβίλλης, Σεμίραμις, Γουλιέλμος Τέλλος κ.ά. Θρησκευτική μουσική : Stabat Mater (ύμνος), πολλά φωνητικά κομμάτια, ύμνοι, καντάτες, 5 κουαρτέτα και κομμάτια για πιάνο.

Η εισαγωγική άρια της όπερας «Τανκρέντι» (1813), το «Di tanti palpiti» («Με τόσους χτύπους της καρδιάς»), είχε τόσο μεγάλη απήχηση που λέγεται πως τραγουδιόταν τόσο από τους γονδολιέρηδες της Βενετίας όσο και από τους άρχοντες της πόλης. Πενήντα χρόνια αργότερα, βέβαια, ο Βάγκνερ την παρώδησε στους «Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης».

Υπήρξε δεινός μπον βιβέρ, γεγονός που του «κληροδότησε» διάφορα προβλήματα υγείας, τα οποία και τον ώθησαν σε πρόωρη «συνταξιοδότηση» στην ηλικία των 37 ετών.

Πέθανε το 1868 στο Παρίσι, κηδεύτηκε στο περίφημο νεκροταφείο του Pere Lachaise, αλλά λίγα χρόνια αργότερα η σορός του μεταφέρθηκε στη Φλωρεντία, όπου ξανακηδεύτηκε ενώπιον 6.000 θαυμαστών του.

«Δώστε μου μια λίστα με ψώνια κι εγώ θα συνθέσω τη μουσική που της ταιριάζει», λέγεται πως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Ροσίνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: