Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Νέα ναρκωτικά στις αγορές της Ευρώπης

Νέες ναρκωτικές ουσίες έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη, ενώ η χρήση κοκαΐνης υποχωρεί, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Περίπου 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (15–64 ετών) έκαναν χρήση κοκαΐνης το τελευταίο έτος.
Παρατηρείται επίσης μια τάση αύξησης στο ποσοστό του πληθυσμού που κάνει χρήση της κάνναβης, με την παράνομη αυτή ουσία να είναι το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Έκθεση καταγράφει επίσης αύξηση στο μέσο όρο ηλικίας των χρηστών, ενώ παρατηρείται μια συνολικά σταθερή ή και πτωτική τάση σε ότι αφορά τους θανάτους λόγω χρήσης οπιοειδών, κυρίως ηρωίνης.
Παράλληλα, παρατηρείται μείωση στο ποσοστό των ενδοφλέβιων χρηστών οπιοειδών και αύξηση στο ποσοστό των χρηστών οπιοειδών που κάνουν παράλληλη χρήση άλλων ουσιών. Γίνονται επίσης νέες αναφορές σχετικά με τη χρήση νέων συνθετικών οπιοειδών στην Ευρώπη, όπως η φαιντανύλη (Faintanyl).

Περίπου 2,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έκαναν χρήση έκσταση και περίπου 2 εκατομμύρια έκαναν χρήση αμφεταμίνες κατά το τελευταίο έτος. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, η χρήση έκστασης και αμφεταμινών από νεαρούς ενήλικες (15–34 ετών) καταγράφει συνολικά σταθερές ή και πτωτικές τάσεις.

Όμως, τα τελευταία δεδομένα, δείχνουν ότι οι παραγωγοί των συνθετικών ουσιών, εφαρμόζουν εξελιγμένες τεχνικές για να παρακάμψουν τους κανονισμούς. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν προ-πρόδρομες ουσίες για τη σύνθεση πρόδρομων ουσιών. Ενδεικτική των φαινομένων αυτών είναι η χρήση της σαφρόλης ως προ-πρόδρομης ουσίας για τη σύνθεση του MDMA.

Επίσης, τα καινούργια στοιχεία προειδοποιούν ότι κάποιες από τις νέες ουσίες ενδέχεται να εμφανίζονται ως έκσταση και να πωλούνται στην παράνομη αγορά, ενώ η μεφεδρόνη, ουσία η οποία πρόσφατα έχει ξεκινήσει να υπάγεται σε μέτρα ελέγχου στην ΕΕ πωλείται μέσω Διαδικτύου, σε χώρες όπου δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Τα επίσημα στοιχεία είναι εντυπωσιακά:
- 78 εκατ. Ευρωπαίοι έχουν κάνει χρήση κάνναβης: 23,2 %
- 22,5 εκατ. στη διάρκεια του τελευταίου έτους: 6,7 %
- 16 εκατομμύρια είναι μεταξύ 15 και 34 ετών
- Περίπου 900 θάνατοι συνδεόμενοι με την κοκαΐνη αναφέρθηκαν το 2009
- Έκσταση: 2 εκατ. νεαροί ενήλικες (1,4 %) έχουν κάνει χρήση αμφεταμινών στη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: