Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Χωρίς πρόεδρο η Μολδαβία εδώ και δυο χρόνια...

Χωρίς πρόεδρο η Μολδαβία εδώ και δυο χρόνια...
Από τον Απρίλιο του 2009 καμιά πολιτική δύναμη δεν διαθέτει την πλειοψηφία των 61 στους 101 βουλευτές για να εκλέξει αρχηγό του κράτους.

"Είναι σαφές ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών την Παρασκευή, όπως είχε οριστεί, αφού κανένας υποψήφιος για τη θέση, που παραμένει κενή εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, δεν πήρε την έγκριση της πλειοψηφίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βλαντ Φίλατ.

Πολιτικό σύστημα: Δημοκρατία

Πρωτεύουσα: Κισινάου

Συνολική έκταση: 33.843 km 2

Πληθυσμός: 4,3 εκατομμύρια

Νόμισμα: μολδαβικό λέι.

Η Μολδαβία είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1991. Συνορεύει Βόρεια, ανατολικά και νότια με την Ουκρανία και Δυτικά με τη Ρουμανία. Ανεξάρτητη έγινε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Τo όνομά της το οφείλει στον ποταμό Μολδάβα, που διαρρέει τη Μολδαβία.

Στ' αρχαία χρόνια στη Μολδαβία κατοικούσαν οι Γέτες συγγενική φυλή με τους Θράκες κι οι Δακοί. Μέχρι το 14ο αιώνα οι κάτοικοι της χώρας ζούσαν κάτω απ' το ζυγό των Τατάρων. Στη συνέχεια η χώρα υποτάχτηκε στους Ούγγρους, που προηγούμενα βοήθησαν τους Μολδαβούς ν' αποτινάξουν το ζυγό των Τατάρων.

Οι Μολδαβοί πολέμησαν εναντίον των Ούγγρων, των Πολωνών και των Τούρκων, αλλά τελικά υποτάχτηκαν το 1387 στους Πολωνούς. Απ' το 1511 η χώρα ήταν υποτελής στους Τούρκους. Απ' τη Μολδαβία άρχισε την ελληνική επανάσταση ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.

Η Βεσσαραβία έγινε πολλές φορές το "μήλο της Έριδας" ανάμεσα στη Ρουμανία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ρωσία. Το 1812 με συνθήκη δόθηκε στη Ρωσία. Την πήρε αργότερα η Ρουμανία και το 1944 πάλι η Ρωσία.

Έχει αναπτυγμένη τη γεωργία και παράγει κυρίως αραβόσιτο, σιτάρι, καπνό και οπωρικά. Η ύπαρξη τεράστιων δασών βοηθά και στην εκμετάλλευση αρκετών δασικών προϊόντων. Και η κτηνοτροφία της περιοχής είναι αξιόλογη.

Κύρια συγκοινωνιακή εμπορική αρτηρία είναι ο Δνείστερος, μέσω του οποίου τα εμπορεύματα μεταφέρονται στο εμπορικό κέντρο του Ευξείνου Πόντου, στην Οδησσό.

Σήμερα η οικονομία της χώρας στηρίζεται στην εκμετάλλευση των δασών και του υπεδάφους (πετρέλαιο, λιγνίτης, ορυκτό αλάτι), στη ζωοτεχνία και τη γεωργία
Η Γεωργία προσφέρει το 40% του ΑΕΠ και απασχολεί το 35% των εργαζομένων. Παράγει καπνό, ροδέλαιο και σταφύλια και επίσης τεύτλα, δημητριακά, φρούτα κ.λ.π.

Η Βιομηχανία προσφέρει το 34% του ΑΕΠ και απασχολεί το 25% του εργατικού δυναμικού.
Παράγουν ρουχισμό, οικοδομικά υλικά, γεωργικά μηχανήματα και ψυγεία και επίσης έχει εργοστάσια ειδών διατροφής, υφαντουργίας, ξυλείας και χημικών προϊόντων.

Εντούτοις, είναι η πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης. Με το AΕΠ ανά κάτοικο vα φτάνει τα 2.500 δολάρια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, το επίπεδο της χώρας αντιστοιχεί με αυτό του Πακιστάν και της Νιγηρίας.

ΕΔΩ οι επίσημες ιστοσελίδες της Μολδαβίας, EΔΩ σχετικό βίντεο κι ΕΔΩ τουριστικές πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: