Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

14.000 παιδιά διαμένουν σε ιδρύματα στην Ελλάδα

Σάββατο 19 Νοεμβρίου σήμερα,είναι η 323η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο. Υπολείπονται 42 ημέρες μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχεδόν 53.000 παιδιά δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2002.
Ο Οργανισμός εκτιμά ότι 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική συνεύρεση ή άλλες μορφές σεξουαλικής βία. Σε ορισμένες χώρες τα παιδιά καταδικάζονται ακόμα και σε θάνατο (ως μορφή τιμωρίας).

Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ τα ιδρύματα φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών έχουν ανάγκες για σύγχρονες δομές ώστε να καλύψουν τις ανάγκες.

Κάθε χρόνο φτάνουν στο Συνήγορο του Παιδιού 500-550 αναφορές για παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών, αλλά ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Μόνο το 6% των αναφορών γίνεται από παιδιά, ενώ οι υπόλοιπες από ενήλικους.

Μπορεί κάποια από αυτά τα στοιχεία να ακούγονται μακρινά για την ελληνική http://www.blogger.com/img/blank.gifπραγματικότητα και όντως είναι. Όχι όμως όλα. Σύμφωνα με το "Χαμόγελο του Παιδιού", εκατοντάδες παιδιά κακοποιούνται κάθε μέρα στην Ελλάδα.http://www.blogger.com/img/blank.gif

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι καταγγελίες για κακοποίηση των παιδιών στο οικογενειακό περιβάλλον, γεγονός που αποδίδεται στην κακή διάθεση των γονέων, λόγω της οικονομικής κρίσης.Εξάλλου παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών εντός των ιδρυμάτων, το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 14.000 παιδιά που διαμένουν σε ιδρύματα, τα οποία όμως δεν επαρκούν καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες και γι αυτό οι ειδικοί συνιστούν ενίσχυση του θεσμού της ανάδοχης οικογένειας.
ΕΔΩ,η παιδική κακοποίηση μεσα απο τα μάτια των παιδιών κι
ΕΔΩ,η εμπειρία ενός κακοποιημένου παιδιού στο δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: