Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού.

Ωόν τίλλεις - Πλούταρχος (Πάρε το αυγό και κούρευτο). Σημαίνει μάταιος, χαμένος κόπος.

Στη χώρα μας, η κατανάλωση αυγών ανέρχεται σε 130 τεμάχια ανά άτομο το χρόνο, όταν προ τριακονταετίας στην Ήπειρο και την Κρήτη ξεπερνούσε τα 400. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 280-300. Μπορεί οι έλληνες καταναλωτές να καταλαμβάνουν μία από τις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων όσον αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση αβγών ετησίως, αλλά εθιμικά τον Απρίλιο, τον μήνα που συνήθως γίνεται ο πασχαλινός εορτασμός, «σπάζουν» συνολικά περίπου 250 εκατ. αβγά.

Μια από τις αιτίες για τη χαμηλή κατανάλωση αυγού είναι και η χοληστεροφοβία. Κι όμως, οι έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, «αθωώνουν» το αυγό, που περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL).

Σιγά τα ωά

Χαρακτηριστικό είναι πως στην αρχαιότητα τάιζαν με αυγά τους νιόπαντρους για να κάνουν γερούς απογόνους, ενώ κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες απαγορευόταν στους αθλητές να τρώνε αυγά, γιατί έτσι ανέβαιναν πολύ οι επιδόσεις τους.

Τα αυγά είναι από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μας χαρίζει η φύση. Τα αυγά είναι μια εξαιρετικά καλή πηγή πρωτεϊνών ψηλής θρεπτική αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχουν βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), βιταμίνη D, βιταμίνη Α, σίδηρο, παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) και φολικό οξύ (βιταμίνη Β9). Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους. Η ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχονται στα αυγά, είναι πολύ ψηλή. Οι πρωτεΐνες του αυγού περιέχουν όλα τα 9 ουσιώδη, απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Δε γίνεται ομελέτα, αν δε σπάσεις αυγά

Ενας Βρετανός γενετιστής και φιλόσοφος διατείνεται ότι έλυσε το αίνιγμα που «στοιχειώνει» την ανθρωπότητα επί αιώνες. Στο ερώτημα εάν «η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα», ο Τζον Μπρούκφιλντ, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, απαντά με βεβαιότητα ότι το αβγό προηγήθηκε της κότας!

Έχασε τα αβγά και τα καλάθια

Σημαίνει βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση ή κατʹ επέκταση απέτυχε παταγωδώς: Τα έχει μπερδέψει μες στο μυαλό του, τα έχει χάσει.

Το αβγό του Κολόμβου είναι ένα διάσημο ιστορικό περιστατικό σχετικά με τη σημασία των μεγάλων ανακαλύψεων με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Κολόμβο.

Μετά την επιστροφή του Κολόμβου από το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική και είχαν γίνει γνωστές οι ανακαλύψεις του βρέθηκε σε ένα γεύμα με μερικά άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής. Στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος γινόταν λόγος για τη σημασία της ανακάλυψης του Κολόμβου και κάποιοι συνομηλιτές υποβίβαζαν την ανακάλυψη με το επιχείρημα αρκεί να σκεφτεί κανείς, για να καταλάβει ότι υπάρχει γη μετά τον ωκεανό. Τότε ο Κολόμβος έθεσε το εξής πρόβλημα: Πώς θα στηριχθεί ένα αβγό στη μύτη; Κανένας από το τραπέζι δε μπορούσε να λύσει το πρόβλημα και ο Κολόμβος το στήριξε σπάζοντας τη μύτη και μετά είπε αρκεί να σκεφτεί κανείς!
Σύνταξη: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΥΣΤΙΛΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: