Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Μάτα Χάρι, ο μύθος της εξωτικής γητεύτρας

15 Οκτωβρίου 1917: Στο Παρίσι τουφεκίζεται στα 38 της χρόνια η Μάτα Χάρι (στα ινδονησιακά σημαίνει «ήλιος»). Γεννήθηκε 7/8/1876.

Το πραγματικό της όνομα: Μαργκαρέτα Χερτρουίντα Τζέλε. Ολλανδή καλλονή, χορεύτρια ανατολικών χορών και πόρνη πολυτελείας. Τέτοιες μεγαλόπνοες ατραξιόν ήταν σπάνιες για τα ήθη της εποχής.Είχε παντρευτεί αρχικά τον λοχαγό του ολλανδικού αποικιακού στρατού Ροδόλφο ΜακΛάουντ, τον οποίο αργότερα διαζεύχθηκε. Στη συνέχεια επέστρεψε από τις Ολλανδικές Ινδίες στην Ευρώπη, όπου άρχισε να εμφανίζεται στα σημαντικότερα κοσμικά κέντρα διασκέδασης στο Παρίσι καθώς και σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, ως Ινδή χορεύτρια με το όνομα Μάτα Χάρι. Έχοντας ολλανδικό διαβατήριο, λόγω της ουδετερότητας της χώρας, μπορούσε σ΄ όλη τη διάρκεια του πολέμου να μετακινείται ελεύθερα από τη μία χώρα στην άλλη.

Είχε χρηματοδοτηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση για να αξιοποιήσει το διεθνές δίκτυο εραστών της, ώστε να αποσπάσει πληροφορίες από Γερμανούς αξιωματούχους.

Καταδικάστηκε ως διπλός πράκτορας και εκτελέστηκε ως κατάσκοπος.

Ο μύθος της Μάτα Χάρι μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο. Το 1931 δύο θεές του Χόλιγουντ γυρίζουν τη ζωή της ταυτόχρονα. Η Παραμάουντ ξόδεψε το αστρονομικό ποσόν των 5 εκατ. δολαρίων για την «Ντροπιασμένη» Μάτα Χάρι, της Μάρλεν Ντίτριχ. Η Μέτρο, έκανε την αντεπίθεσή της με Γκρέτα Γκάρμπο (φωτό), που υποδύθηκε την Ολλανδέζα κατάσκοπο «τόσο συγκλονιστικά, τόσο σαγηνευτικά ώστε οι προηγούμενες ερμηνείες της φαντάζουν πλέον ωχρές», έγραψε το περιοδικό «Hollywood Reporter».

Η Μάτα Χάρι ήταν ένας συνδυασμός μοιραίων γυναικών της ιστορίας: λίγο Δαλιδά, λίγο Σαλώμη και ο μύθος της εξωτικής γητεύτρας.

Τέτοια περιστατικά αποδεικνύουν ότι τα απόρρητα της κρεβατοκάμαρας είναι σταθερή αξία πηγής πληροφοριών σε κάθε πολιτισμό. Και στην Ελλάδα άλλωστε είχαμε παρόμοια κρούσματα: Θυμίζω την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Κατάσκοπος Νέλλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: