Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Κούρεμα 50% και νέο Μνημόνιο

Κούρεμα 50% αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις.
Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊκ, υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο 120% έως το 2020.

Σε ότι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.

«Επίτευγμα όλων των Ελλήνων» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη συμφωνία, τονίζοντας:
«Εχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις.
Σε ότι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να ξέρουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις τους. Η σημερινή απόφαση δεν θίγει τις συντάξεις αντιθέτως διευκολύνεται η άσκηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων".

Αποφύγαμε το δράμα
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, που ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που έδωσε συνέντευξη λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν «να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτό απεφεύχθη.

Τα δυσάρεστα
Νέο μνημόνιο και μόνιμη παρουσία της τρόϊκας στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας για το ελληνικό κούρεμα μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Επίσης, προανήγγειλε αλλαγή των Συνθηκών με τρόπο που θα αποφασιστεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου με τις οποίες θα καθιερωθεί η λειτουργία της Ευρωζώνης των 17 «ανεξάρτητα» από την Ε.Ε. των 27, αλλά και η οικονομική διακυβέρνηση, με ανάπτυξη κοινών οικονομικών πολιτικών, ποινές για τις παρεκκλίσεις και έλεγχο των προϋπολογισμών στις Βρυξέλλες πριν κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: