Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Αντνάν Μεντερές, ο υποκινητής του διωγμού των Ελλήνων


Σαν σήμερα το 1961...

Στο νησί Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά, απαγχονίζεται ο Αντνάν Μεντερές, 13ος πρωθυπουργός της Τουρκίας. Γεννήθηκε το 1899 στις Τράλλεις. Το επίθετό του προέρχεται από την ελληνική λέξη Μαίανδρος και τo έλαβε από τον ποταμό Μαίανδρο, όπου η οικογένειά του διατηρούσε πολλά κτήματα.

Το 1960 συνελήφθη μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα και οδηγήθηκε σε πολύμηνη δίκη κατηγορούμενος για πλείστα αδικήματα, μεταξύ των οποίων και για τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, υπήρξε ο υποκινητής και ενορχηστρωτής του πογκρόμ, γεγονότα που έμειναν γνωστά ως «Σεπτεμβριανά».

Τελικά καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο δι' απαγχονισμού, καταδίκη η οποία εκτελέστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στη νήσο Βέσβικο στη θάλασσα του Μαρμαρά. Σήμερα είναι γνωστό ως φυλακή ύψιστης ασφαλείας με μοναδικό κρατούμενο τον αρχηγό του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Απέχει 32 ναυτικά μίλια ή εξήντα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Μια μέρα πριν από την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει με την χρήση βαρβιτουρικών.Ο Αντνάν Μεντερές μιλούσε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Προς τιμήν του ονομάζεται σήμερα το αεροδρόμιο της Σμύρνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: