Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

"Τούρκεψε" κι ο Ηρακλής!

Επέστρεψε στην Τουρκία ο «Κουρασμένος Ηρακλής».
Μετά από διαμάχη πέντε ετών, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, συμφώνησε να επιστρέψει στους γείτονές μας το πάνω μέρος ενός αγάλματος του Ηρακλή, το οποίο είχε βρεθεί το 1980 στην Πέργη και το είχε αποκτήσει το 1981, μέσω ενός Γερμανού εμπόρου αρχαιοτήτων.

Το άγαλμα, βάρους 200 κιλών, έφερε πίσω ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan, επιστρέφοντας από την επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Την ίδια μέρα, με το ίδιο αεροπλάνο, το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Antalya και παραδόθηκε στην εκεί Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το κάτω μισό του αγάλματος που εκτίθονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Antalya θα ενωθεί με το πάνω μέρος του αγάλματος από τους ειδικούς και μετά από πολλά χρόνια θα εκτίθεται ολοκληρωμένο στα εδάφη της γενέτειρας του.

Το άγαλμα είναι ρωμαϊκό αντίγραφο του πρωτότυπου έργου του μεγάλου γλύπτη της αρχαιότητας Λύσιππου (4ος π. Χ. αιώνας), ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει δύο γλυπτά με θέμα τον ήρωα. Και τα δύο όμως είναι γνωστά σήμερα μόνο χάρη στα ρωμαϊκά αντίγραφα. Ο γλύπτης σε αυτά έχει «συλλάβει» τον ήρωα μετά από την επιτέλεση των δώδεκα άθλων να ακουμπά πάνω στο ρόπαλό του κουρασμένος από την προσπάθεια. Αποτελεί δηλαδή, μία ιδιαίτερη περίπτωση απεικόνισης ήρωα, που υποφέρει όπως ένας κοινός θνητός.

Να σημειωθεί πως σε καμία από τις ανακοινώσεις για την επιστροφή του αγάλματος δεν αναφέρεται η ελληνική ιστορία του, ούτε καν η σημασία της τοποθεσίας όπου βρέθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: