Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Αγκάθα Κρίστι, η «βασίλισσα του εγκλήματος»

Σαν σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου του 1890 γεννήθηκε, στο Ντέβον της Αγγλίας ,η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Μαίρη Κλαρίσα Μίλερ, λαίδη Μάλοουαν, ευρέως γνωστή ως Αγκάθα Κρίστι, η οποία συνέγραψε σχεδόν 80 μυθιστορήματα και δημιούργησε το διάσημο ντετέκτιβ "Ηρακλή Πουαρό".

Για τους φίλους του αστυνομικού μυθιστορήματος, οι συστάσεις είναι μάλλον περιττές. Η γραφή της είναι εθιστική. Σαν ναρκωτικό που σε υπνωτίζει. Είναι αδύνατο να διαβάσεις το πρώτο βιβλίο της και να μην αναζητήσεις τα επόμενα. Είναι αδύνατον να ξεκινήσεις ένα βιβλίο της και να το αφήσεις, πριν φτάσεις στην τελευταία του σελίδα.

Έγραψε συνολικά 80 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, καθώς και 19 θεατρικά έργα, που μεταφράστηκαν και ανέβηκαν στις σκηνές όλου του κόσμου. Ανάμεσα στα έργα, που συνέγραψε ήταν το "Φόνος στο Όριεν Εξπρές", "Θάνατος στο Νείλο" κ.α.

Η «Ποντικοπαγίδα» της θα μεταφερθεί στο θέατρο Σεν Μάρτιν του Ουέστ Εντ το 1974. Θα γίνει η μακροβιότερη παράσταση του κόσμου. Προσφάτως η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia αποκάλυψε την ταυτότητα του δολοφόνου, μυστικό που κρατούσαν οι θεατρόφιλοι του Λονδίνου, προκειμένου να διατηρείται το ενδιαφέρον του κοινού.

Πέθανε στα 85 της στις 12 Ιανουαρίου του 1976. Εγραψε το πρώτο της βιβλίο μετά από στοίχημα που έχασε με την αδελφή της Ματζ.

Το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες φιλοξενεί τη συγγραφέα στις σελίδες του αφού μαζί με τον Γουίλιαμ Σαίξπηρ (μόνο η Βίβλος καταφέρνει να σπάσει αυτό το ρεκόρ), έχουν πουλήσει τα περισσότερα βιβλία μέχρι και τις μέρες μας, ενώ τα βιβλία της έχουν ικανοποιήσει το αίσθημα αναγνωστών-ντέντεκτιβ σε 103 γλώσσες σε όλον τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Κρίστι έγραψε 2 νουβέλες: το «Κουρτίνα» (Πουαρό) και το «Φόνος εν υπνώσει» (Μαρπλ). Τα κλείδωσε σφραγισμένα σε μια τραπεζική χρηματοθυρίδα και τα άφησε εκεί για πάνω από 30 χρόνια. Λίγο πριν το τέλος της ζωής της, όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να γράψει άλλο, άνοιξε τη θυρίδα και εξέδωσε τα δύο βιβλία το 1974.

Πολλά από τα βιβλία της ανέβηκαν και στο θεατρικό σανίδι. Η «Ποντικοπαγίδα», είναι επισήμως το θεατρικό έργο με τη μεγαλύτερη διαχρονικότητα καθώς παίζεται για πάνω από 58 χρόνια συνεχώς με 24.000 παραστάσεις (το 2010 η Wikipedia δημοσίευσε το δολοφόνο της «Ποντικοπαγίδας» κάτι που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις).

Ο κινηματογράφος δεν έμεινε ασυγκίνητος από τις δολοπλοκίες της… Πάνω από 30 ταινίες γυρίστηκαν και για τη σκοτεινή αίθουσα προσελκύοντας μεγάλο μέρος του κινηματογραφόφιλου κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: