Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα Τουρισμού σήμερα 27 Σεπτεμβρίου...

Καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) το 1979 στην ισπανική πόλη της Torremolino.

Σκοπός, η προώθηση του τουρισμού και η γνωστοποίηση της συμβολής του στην οικονομία της παγκόσμιας κοινότητας και ανάπτυξης των δεσμών μεταξύ των λαών διαφορετικών χωρών, επίσης η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.

Με ρεκόρ αφίξεων κλείνει η σεζόν φέτος.

Από πλευράς ουσίας, όμως, νομίζω, πως πρέπει να εξεταστούν και άλλα στοιχεία για να καταλήξουμε αν πράγματι ο τουρισμός είναι τόσο προσοδοφόρος.

Αυξάνουν οι τζίροι των τουριστικών μονάδων;
Γιατί αν πρόκειται να ρίχνουν κάθε χρόνο τις τιμές οι ξενοδόχοι για να προσελκύσουν πελατεία, στο τέλος θα έχουν τουρίστες, αλλά δεν θα έχουν έσοδα.

Επίσης, αν έρχονται περισσότεροι τουρίστες, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση στις πωλήσεις, η αγορά μας θα είναι προβληματική.

Ακόμα και το τί καταναλώνουν οι τουρίστες - εντός ή εκτός των ξενοδοχείων έχει σημασία.

Αν πρόκειται να φέρνουμε στην Ελλάδα κόσμο από κάθε γωνιά του πλανήτη για να πουλάμε τα προϊόντα άλλων χωρών, τότε ο τουρισμός θα καταλήξει μηχανισμός εξυπηρέτησης τρίτων. Όταν οι πατάτες έρχονται από την Αίγυπτο, τα γαλακτοκομικά από τη Βόρεια Ευρώπη, τα λαχανικά από τα Βαλκάνια, τα φρούτα από τη Λατινική Αμερική και τα όσπρια από την Κίνα και πάει λέγοντας, τότε ο παραγωγός που ωφελείται βρίσκεται έξω από την Ελλάδα.

Υπάρχει συνεπώς ενδεχόμενο η αύξηση τουριστών στην Ελλάδα κατά 12% να είναι απλώς μια καλή στατιστική και τίποτα άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: