Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου

Μια μέρα σαν κι αυτή, 5 Σεπτεμβρίου...
1863: Ο πρίγκιπας της Δανίας, Γουλιέλμος Χριστιανός Γεώργιος, που έχει ανακηρυχθεί βασιλιάς των Ελλήνων με το όνομα Γεώργιος Α', αναχωρεί από την Κοπεγχάγη με προορισμό την Αθήνα. Αποχαιρετώντας τον, ο πατέρας του, βασιλιάς της Δανίας, υπενθυμίζει: «Να θυμάσαι ότι αποστολή των βασιλέων είναι να βασιλεύουν και όχι να κυβερνούν».

1878... σύμφωνα με το ''Tonight Show'', εφευρίσκεται το γάντι του μπέιζμπολ.

1929... ο Γάλλος πρωθυπουργός Αριστίντ Μπριάν προτείνει τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Η αντίδραση είναι ψυχρή.

1948... ο εμπνευστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρόμπερτ Σούμαν, γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1960... ο Κάσιους Κλέι, μετέπειτα Μοχάμεντ Άλι κερδίζει το πρώτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

1972... Παλαιστίνιοι του "Μαύρου Σεπτέμβρη" κάνουν επίθεση στο κατάλυμα της ισραηλινής ολυμπιακής αποστολής στο Μόναχο, όπου συλλαμβάνουν εννέα αθλητές και συνοδούς ως ομήρους και σκοτώνουν άλλους δυο επί τόπου. Στη συνέχεια οχυρώνονται στο κατάλυμα και προβάλλουν τις απαιτήσεις τους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διακόπτονται. Τελικά το βράδυ της ίδιας μέρας οι Παλαιστίνιοι και οι όμηροι μεταφέρονται στο αεροδρόμιο του Μονάχου, όπου ύστερα από νέο επεισόδιο σκοτώνονται και οι εννιά όμηροι, πέντε τρομοκράτες και ένας αστυνομικός.

1980... καίγεται το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες. Τελευταία στιγμή σώζεται το Πατριαρχείο.

1992... ο Πρινς είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος τραγουδιστής της Αμερικής, καθώς υπογράφει συμβόλαιο 100.000.000 δολαρίων με την εταιρία Warner Bros.

1996... οι ΗΠΑ δίνουν το πράσινο φως για την εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ, αποδεχόμενες την ιδέα και την ανάγκη δημιουργίας ουδέτερης ζώνης για τους Κούρδους στα σύνορα των δύο χωρών.

1997... ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ανακοινώνει ότι, η Αθήνα είναι η πόλη, που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τρικούβερτο γλέντι από τα μέλη της ελληνικής αποστολής, τον Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον αν. Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα και την πρόεδρο της Επιτροπής Διεκδίκησης Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη που δίνει την πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη στον Μανόλη Μαυρομάτη.

1998... η Κύπρος πετυχαίνει τη μεγαλύτερη νίκη της ποδοσφαιρικής ιστορίας της κερδίζοντας 3-2 την Ισπανία στη Λευκωσία στα πλαίσια των προκριματικών του Εuro 2000. Μετά τον αγώνα, ο προπονητής των "φούριας ρόχας" Χαβιέ Κλεμέντε παραιτείται.

2001... το ντεμπούτο του Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας συνοδεύεται από μια ήττα 5-1 από τη Φινλανδία στο Ελσίνκι.

2002... παραδίνεται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ο Δημήτρης Κουφοντίνας για να αναλάβει, όπως είπε, την πολιτική ευθύνη για όλες τις ενέργειες της 17Ν. Ο "Λουκάς" της 17Ν πηγαίνει στη Γ.Α.Δ.Α με ταξί από τον Πειραιά, παρουσιάζεται στον αξιωματικό υπηρεσίας και λέει ότι είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και θέλει να παραδοθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: