Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Σαν σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα, 3 Αυγούστου:

863.. Κοντά στον Λαλακάοντα Ποταμό της Μικράς Ασίας ο βυζαντινός στρατός, υπό τον στρατηγό Πετρωνά, συντρίβει τους Αραβες, που στο εξής παύουν να συνιστούν απειλή για την Αυτοκρατορία. Στους νεκρούς συγκαταλέγεται ο επικεφαλής των εισβολέων, εμίρης της Μελιτηνής Ομάρ.

1777... κάνει την πρώτη της εμφάνιση η αμερικανική αστερόεσσα στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

1783... υπογράφεται η Συνθήκη των Παρισίων μεταξύ της Βρετανίας από τη μια μεριά και της Γαλλίας, Ισπανίας και ΗΠΑ από την άλλη, τερματίζοντας την Αμερικανική Επανάσταση.

1808… Πυρκαγιά προξενεί βιβλικές καταστροφές στον Πανάγιο Τάφο. Προκλήθηκε από μεθυσμένο Αρμένιο καντηλανάφτη. Τοποθέτησε αναμμένα κεριά στο ξύλινο τέμπλο, αντί στα μπρούντζινα μανουάλια.

1826… Στο Ναύπλιο καταπλέει το πρώτο ελληνικό ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο με το όνομα «Καρτερία». Κυβερνήτης είναι ο Άγγλος Φραγκίσκος Άστιγξ.

1843... Μπροστά στα Ανάκτορα της Αθήνας (σημερινή Βουλή) συγκεντρώνονται επαναστατημένες στρατιωτικές δυνάμεις, υπό τον συνταγματάρχη Καλλέργη και ξεσπά η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου. Μαζί με τον λαό της πρωτεύουσας υποχρεώνουν τον Όθωνα να δεχτεί τη σύγκληση Εθνοσυνέλευσης, που θα καταρτίσει το Σύνταγμα του 1844.

1878... περίπου 640 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους όταν το κρουαζιερόπλοιο "Πρίνσες Άλις" συγκρούεται στον ποταμό Τάμεση με το ατμόπλοιο "Μπάιγουελ Καστλ".

1892... η Νιούτον Χιθ (μετέπειτα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) δίνει τον πρώτο της αγώνα εναντίον της Μπλάκμπερν Ροβερς στο Έντγουντ Παρκ και χάνει με 3-4.

1919... η Ιταλία παρέχει στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου.

1922... Από την προκυμαία της Σμύρνης, τα εναπομείναντα ελληνικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία.

1923... η κολυμβήτρια Γκέρτρουντ Έντερλ κάνει 7 ρεκόρ Αμερικής σε μια ημέρα.

1929... όργανα της Ασφάλειας συλλαμβάνουν ολόκληρο το προσωπικό του "Ριζοσπάστη", με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1938... οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 αλλάζουν από το Τόκιο στο Ελσίνκι. Τελικά θα αναβληθούν αφού ξεσπά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

1939... Η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στη ναζιστική Γερμανία, που έχει εισβάλει στην Πολωνία. Σε έξι ώρες ακολουθεί η Γαλλία.

1942... στην Ισπανία, ο στρατηγός Φράνκο απολύει το υπουργικό συμβούλιο και αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της Κυβέρνησης.

1944... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν τη Λιόν στη Γαλλία, ενώ οι βρετανικές δυνάμεις εισβάλλουν στις Βρυξέλλες.

1950... ο Ιταλός Τζιοζέπε Φαρίνα γίνεται ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 όταν κερδίζει το ιταλικό Grand Prix στην Μόντσα.

1950... στην Ιαπωνία, 300.000 κάτοικοι μένουν άστεγοι, όταν ένας τυφώνας σαρώνει κυριολεκτικά τη νήσο Χοκάιντο, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

1951... επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Κορέα 37 Έλληνες στρατιωτικοί, τραυματίες.

1958... ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

1967... εκλέγεται Πρόεδρος στο Νότιο Βιετνάμ ο στρατιωτικός Νιουέν Βαν Τιέ.

1971... ο Τζον Λένον αφήνει το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη και δεν θα επιστρέψει ποτέ.

1971... το Κατάρ κηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.

1972... ο Αμερικανός κολυμβητής Μαρκ Σπιτς τερματίζει πρώτος στα 100μ ελεύθερο κερδίζοντας το 6ο του χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

1972... ο Αμερικανός Μπόμπι Φίσερ νικά το Ρώσο αντίπαλό του Μπόρις Σπάσκι και ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι.

1974... ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ). Σήμερα στις 19:00 οι Αγανακτισμένοι θα ξαναεμφανιστούν στην πλατεία Συντάγματος με τις γνωστές κατσαρόλες τους. Οι Αγανακτισμένοι θεωρούν την ημερομηνία της επανεμφάνισής τους στις 3 δηλαδή Σεπτεμβρίου ημερομηνία ορόσημο, καθώς όπως αναφέρουν θα τους "θυμίζει την ματαίωση των πόθων του λαού για δημοκρατία, ελευθερία και αξιοπρέπεια».

1974... ο γκαρντ του NBA Όσκαρ Ρόμπινσον αποχωρεί από την ενεργό δράση.

1976... το αμερικανικό διαστημόπλοιο "Βίκινγκ ΙΙ" προσεγγίζει την επιφάνεια του Άρη, στέλνοντας τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του πλανήτη και αναλύοντας τη σύσταση του χώματος και του κλίματος.

1978... ο Μίμης Δομάζος φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ για πρώτη φορά στον αγώνα Αιγάλεω - ΑΕΚ (0-2).

1982... ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

1991... παρά τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ της ΕΟΚ και των έξι δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Κροατία.

1994... Ρωσία και Κίνα υπογράφουν συμφωνία για τον πυρηνικό αφοπλισμό μεταξύ τους.

1994... σε 19 δευτερόλεπτα κερδίζει ο Ντανιέλ Χιμένεζ τον Χέρλαντ Γκάιερ στην κατηγορία πτερού σημειώνοντας το πιο γρήγορο νοκ άουτ όλων των εποχών για τον παγκόσμιο τίτλο στο μποξ.

1995... στην Ταϊτή, χιλιάδες κάτοικοι μαζί με διεθνείς προσωπικότητες κάνουν διαδήλωση στην πρωτεύουσα Παπέετε, ενάντια στις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές.

1995... Τουρκία και Ισραήλ υπογράφουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμφωνία τους για τον εκσυγχρονισμό τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών από ισραηλινή εταιρία.

1996... οι ΗΠΑ επιτίθενται εναντίον των ιρακινών δυνάμεων σε απάντηση στη δική τους επέλαση κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.
2000... η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στο τουρνουά μπάσκετ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" νικώντας στον τελικό την Ρωσία με 69-65. Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Δημήτρης Παπανικολάου.

2001...
ο Κώστας Πετρόπουλος παραιτείται από προπονητής της Εθνικής Ελλάδος μετά την ''ήττα- αυτοκτονία'' από την Γερμανία 75-80 και τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας.

2002... υπερχειλίζει για άλλη μια φορά ο Κηφισός καθώς σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν την Αττική. Τα ορμητικά νερά παρασύρουν τα πρόχειρα φράγματα από σακιά, που είχαν τοποθετηθεί στις όχθες του. Άνδρες της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας, αλλά και εθελοντές καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ορμητικά νερά στον Κηφισό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: