Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιοί έφυγαν από τη ζωή 10 Σεπτεμβρίου;

Σαν σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου έφυγαν από τη ζωή...

1834. Στην Κωνσταντινούπολη πεθαίνει ο καθαιρεμένος από την Πύλη Πατριάρχης Χρύσανθος. Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας, καταγόταν από το Κάτω Γραμματικό Πέλλας και ήταν σλαβόφωνος Έλληνας.

1898... Στη Γενεύη ο αναρχικός Λουίτζι Λουκέρνι δολοφονεί την αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ, γνωστή με το υποκοριστικό Σίσσυ. Η αποκληθείσα Θλιμμένη Πριγκίπισσα είχε χάσει την πρωτότοκη κόρη της Σοφία σε μικρή ηλικία. Αναζητώντας διέξοδο στα ταξίδια, βρήκε γαλήνη στην Κέρκυρα. Φιλοξενήθηκε στο Μον Ρεπό το 1861. Αργότερα αγόρασε αγρόκτημα στο Γαστούρι και έχτισε το Αχίλλειο.

1959: στο Παρίσι η Έλενα Βενιζέλου. Έξυπνη, μορφωμένη, πολύγλωσση, απελευθερωμένη, με πάθος για τα ταξίδια και το διάβασμα. Ένας διαλυμένος αρραβώνας στα είκοσι χρόνια της την προσγειώνει και την κάνει αδιάφορη, σχεδόν, με την προοπτική του γάμου.
Ο θαυμασμός της για τον Ελευθέριο Βενιζέλο ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 1910 όταν διαβάζει έναν λόγο του περί εσωτερικής πολιτικής, ενώ δύο χρόνια αργότερα τον γνωρίζει και προσωπικά. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1921 στο Highgate του Λονδίνου παντρεύονται σε πολύ στενό φιλικό κύκλο, καθώς η Αστυνομία, φοβούμενη για τη ζωή του Βενιζέλου, απαγόρευσε την τέλεση του γάμου στην εκκλησία. Ένα μήνα μετά το ζευγάρι ταξιδεύει στην Αμερική, όπου δέχεται μοναδικές εκδηλώσεις αγάπης από τον αμερικανικό λαό και τους Έλληνες της χώρας. Το 1924 σε ένα ταξίδι της στην Ελβετία επισκέφτηκε ένα πρότυπο μαιευτήριο, το οποίο διηύθυνε ο φίλος της καθηγητής Rossier. Γοητευμένη από τη μοντέρνα εγκατάσταση αποφάσισε να προσφέρει στην Ελλάδα ένα υποδειγματικό μαιευτήριο και να του δώσει το όνομα της στενής φίλης της Μαρίκας Ηλιάδη, την οποία μόλις είχε χάσει.

1971: ο Νικίτα Χρουστσόφ (φωτό), ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης μετά το θάνατο του Στάλιν. Λάβρος, πληθωρικός, έξυπνος, ευγενής, αλλά ανυποχώρητος. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά του Χρουστσόφ, του σοβιετικού ηγέτη που άλλαξε την πορεία της χώρας του αποκηρύσσοντας τον σταλινισμό και εισάγοντας πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις με το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: