Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Φραγκόσυκο, εξωτικό στο χρώμα και στη γεύση

«Έχω σου και φραγκόσυκα στον τοίχο κρεμασμένα κι αν δεν έρτεις ως του Σταυρού, θα τα ‘βρεις σαπισμένα».
(Από το βιβλίο "Συμιακό Γευστικό Καλαντάρι" της Φωτεινής- Χλόη Αττιτή).

Στη Σύμη οι νοικοκυρές με το «κατσούνι» (ένα ξύλινο κοντάρι με μικρό σίδερο η ένα καρφί στην άκρη) στο ένα χέρι και το συκολόϊ (καλάθι) στο άλλο, ξεχύνονται στα περιβόλια, όπου παλιά τραγουδούσαν κι έκαναν μεταξύ τους πειράγματα.

Το φραγκόσυκο (Opuntia ficus-indica), περιέχει πολλούς σπόρους και είναι αρκετά δροσιστικό όταν καταναλωθεί κρύο.

H υπερβολική τους κατανάλωση μπορεί να σου κλείσει ερμητικά την πόρτα της απαραίτητης καθημερινής ανακούφισης.

Στην Κρήτη τα αποκαλούν «παπουτσόσυκα» επειδή τα φύλλα τους μοιάζουν με σόλες. Άλλες ονομασίες: «καπλοσυκιά» ή «αραποσυκιά» ή «μπαρμπαροσυκιά». Είναι σχεδόν αυτοφυής σε ολόκληρη την Ελλάδα και κυρίως στα νησιά και την Πελοπόννησο.

Συνταγή για Φραγκόσυκα σιρόπι

Καθαρίζετε ένα κιλό φραγκόσυκα και τα βράζετε σε έξι κούπες νερό μέχρι να μην έχει πια χρώμα ο πολτός τους. Προς το τέλος του βρασίματος προσθέστε 2 κούπες ζάχαρη, βράστε για λίγο και κλείστε το μάτι της κουζίνας. Όταν κρυώσει, σουρώστε το και έτσι θα έχετε ένα πεντανόστιμο σιρόπι για τα παγωτά σας και όχι μόνον.

Μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού.

Τα νεαρά φύλλα φραγκοσυκιάς γίνονται και τουρσί, που είναι τραγανό, με υψηλή οξύτητα, προς στιγμή σε ξεγελάει νομίζοντας πως γεύεσαι φασόλια τουρσί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: