Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011

Ντάκος, ο ντελικανής της κρητικής κουζίνας

Άλλοτε ντάκος η τάκος κι άλλοτε απλώς κρητικό παξιμάδι, αυτή η ακανόνιστη άρτινη μάζα με την τραχιά υφή δεν είναι μόνο καθημερινή λαϊκή συνήθεια των Κρητικών, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει καλοκαθίσει στους καταλόγους των ψαγμένων γκουρμέ εστιατορίων που αγαπούν την ελληνική κουζίνα χωρίς εντυπωσιακές υπερβολές.

Δοκίμασα και δεν θα τον ξεχάσω ποτέ: Ντάκος απο κριθάρι με ντόπια ντομάτα, λάδι Σητειακό, κάπαρη και καπαρόφυλλα κι αλάτι από τις φυσικές αλικές του Λιβυκού πελάγους.

Ο ντάκος είναι μεταξύ των περίπου 45 προϊόντων προστατευόμενης προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες διατροφικές αξίες της μεσογειακής κουζίνας, στην οποία όλοι επενδύουν την καλή υγεία και την ευεξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: