Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ο Άγιος Υάκινθος, της αγάπης και του έρωτα

Χρόνια πολλά στη Ζουμπουλία, τον Ανατόλιο, τον Υάκινθο, την Υακίνθη και την Υάνθη, που γορτάζουν.

Ουσιαστικά σήμερα γιορτάζουν όλοι οι ερωτευμένοι που είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ο Άγιος Υάκυνθος θεωρείται ως ο Άγιος της αγάπης, των ερωτευμένων ζευγαριών, και της νεότητας.

Καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Τραϊανού (98-117). Ήταν άνθρωπος με εξαιρετική συμπεριφορά και διετέλεσε κουβικουλάριος του αυτοκράτορα. Διεκπεραίωνε τα καθήκοντα του μέσα στο παλάτι κατά τον καλύτερο τρόπο. Ήταν προσεκτικός και δε μολύνθηκε από τη χλιδή των ανακτόρων. Ή ψυχή του ολόκληρη ήταν δοσμένη στο Σωτήρα Χριστό.

Γι' αυτό, όταν ό Τραϊανός διέταξε διωγμό κατά των χριστιανών, ό Υάκινθος δε δίστασε να ομολογήσει μπροστά στον αυτοκράτορα ότι είναι χριστιανός. Ό Τραϊανός εξεπλάγη και του είπε ότι είναι αχάριστος, για την εμπιστοσύνη και την υπόληψη πού του πρόσφερε το παλάτι.

Τότε ό Υάκινθος με ψυχική άνεση απάντησε: "Αν ή ευγνωμοσύνη είναι αρετή, βασιλιά, ποια απολογία θα μπορέσω να δώσω αρνούμενος το Σωτήρα μου Χριστό, ό όποιος έχυσε για μένα το αίμα του, ό οποίος μου χάρισε την πίστη, την ελπίδα, την αγάπη, ό όποιος μου δίνει λιμάνι στις τρικυμίες της ψυχής, παρηγοριά στη θλίψη, ασφάλεια στα κύματα, θώρακα στις δοκιμασίες; Και ό οποίος μου επιφυλάσσει συμμετοχή αιώνια στη βασιλεία Του και τη δόξα;"

Ό Τραϊανός, στενοχωρημένος από τα λόγια του Υακίνθου, διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός και αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα.

Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ό Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο στις 3 Ιουλίου, ημέρα που εορτάζεται και η μνήμη του.

Στην ελληνική μυθολογία ο Υάκινθος ήταν ένας όμορφος νέος από τη Σπάρτη.

Ο Υάκινθος ήταν σύντροφος του Απόλλωνα, θεού του ήλιου και του Ζέφυρου, θεού του ανέμου. Οι δύο θεοί συναγωνίζονταν ποιος θα κερδίσει την εύνοια του όμορφου νέου. Μια μέρα καθώς ο Απόλλωνας μάθαινε στο Υάκινθο δισκοβολία, του ξέφυγε ο δίσκος και χτύπησε τον άτυχο νέο σκοτώνοντάς τον.

Από το αίμα του του νέου ο Απόλλωνας έπλασε ένα λουλούδι (ζουμπούλι) που στο άνθισμά του κάθε του πέταλο έμοιαζε να έχει γραφτεί μια θρηνητική κραυγή ("ΑΙ", δηλαδή γοή στην αρχαιοελληνική γλώσσα).

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Ζέφυρος ζηλεύοντας επειδή ο νεαρός προτιμούσε την παρέα του Απόλλωνα, φύσηξε πάνω στο δίσκο κατευθύνοντας τον να χτυπήσει τον Υάκινθο.

Στην αρχαιότητα, γιόρταζαν το θάνατο και την ανάστασή του, καθώς θεωρούνταν ως μια από τις θεότητες της βλάστησης και της γονιμότητας. Προς τιμή του Υακίνθου οι Λάκωνες τελούσαν την εορτή Υακίνθια, ενώ σώζονται πολλά χάλκινα αγάλματά του.

Ο Μότσαρτ έγραψε την όπερα «Απόλλων και Υάκινθος» (1767) με υπόθεση από τον μύθο του Υακίνθου. Σε αυτή ο Υάκινθος παρουσιάζεται ως πριγκηπόπουλο, γιος του βασιλιά της Σπάρτης Οιβάλου και αδελφός της Μελίας.

Η σύγχρονη λατρεία του Αγίου Yακίνθου ξεκινάει από τα Aνώγεια της Kρήτης και απλώνεται σιγά-σιγά και στην υπόλοιπη Eλλάδα. Πρόκειται για τα Yακίνθεια, τα οποία αναβιώνουν τα τελευταία χρόνια, σε ένα συγκερασμό της αρχαιοελληνικής και της χριστιανικής γιορτής, κάθε καλοκαίρι στον ναό του Αγίου Υακίνθου, με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Θεωρείται πλέον ο 'Αγιος του έρωτα, των αγνών αισθημάτων, της δημιουργίας και της έμπνευσης.

Εορτασμοί προς τιμήν του Yάκινθου γινόταν και στην αρχαιότητα, στην Tύλισσο, αλλά και στη Mεσσηνία.

Η ανταπάντηση, λοιπόν, στον ξενόφερτο καθολικό άγιο των ερωτευμένων Βαλεντίνο, έρχεται από την Κρήτη και λέγεται Άγιος Υάκινθος.

Ο Άγιος Υάκινθος, Άγιος της αγάπης,του έρωτα, προστάτης των ζευγαριών,της σχέσης άνδρα και γυναίκα, γιορτάζεται πλέον κάθε χρόνο, στις 3 Ιουλιου, στον ίδιο τόπο, 12 χιλιόμετρα νότια των Ανωγείων, στους ορεινούς Φούρνους, στο ομώνυμο πέτρινο εκκλησάκι (σε στυλ Μιτάτου) που χτίστηκε στην χάρη του (φωτό) και σε υψόμετρο 1200 μέτρα (στον Ψηλορείτη).

ΕΔΩ, ο "Υάκινθος" του Λουδοβίκου των Ανωγείων

Δεν υπάρχουν σχόλια: