Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οι πρώτες 16 εκτάσεις που εκποιεί το Δημόσιο

Σε πρώτη φάση 16 είναι οι εκτάσεις τις οποίες η Κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπτύξει εκμεταλλευόμενη τις διατάξεις του για την τουριστική κατοικία. Πρόκειται για περιοχές που ανήκουν τόσο στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, όσο και στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και εκτείνονται σε όλο την ελληνική επικράτεια. Συγκεκριμένα:

- Ανάβυσσος, στην έκταση της ΕΤΑ όταν παραχωρηθεί θα προβλέπει και τη δημιουργία τουριστικών κατοικιών. Έχει εμβαδό 959.977,14 τ.μ. χωρίς να υπολογίζονται τα τμήματα του αιγιαλού. Στην έκταση επιτρέπεται σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία να υλοποιηθούν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, τουλάχιστον, 4 αστέρων, συνεδριακά κέντρα, κέντρο θαλασσοθεραπείας (Spa), αθλητικές εγκαταστάσεις, γκολφ και θεματικό πάρκο.

- Αφάντου Ρόδος. Πρόκειται για δύο ακίνητα, και συγκεκριμένα για παραθαλάσσια έκταση 175 στρεμμάτων 20 χιλιόμετρα από τη Ρόδο που ανήκει στην ΚΕΔ. Θεωρείται κατάλληλο για τουριστική ανάπτυξη σημαντικού μεγέθους. Επίσης, υπάρχει το ακίνητο “Γκολφ Αφάντου Ρόδου”, ιδιοκτησίας της ΕΤΑ, επιφάνειας 1.315 στρεμμάτων, το οποίο περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών καθώς και ημιτελείς ξενοδοχειακές και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.

- Πρασονήσι. Η συνολική έκταση των κρατικών ακινήτων στον δήμο Νότιας Ρόδου είναι 80.000 στρέμματα. Το ακίνητο περιλαμβάνει εκτεταμένη περιοχή του νότιου τμήματος του νησιού, όπως και τη νησίδα Πρασονήσι. Για το ακίνητο έχουν εξεταστεί προτάσεις αξιοποίησης βασιζόμενες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, με επίκεντρο τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου ιστιοσανίδας, συναφών υποδομών και με δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικών εγκαταστάσεων, εναλλακτικών μορφών τουρισμού (ιαματικό, αθλητικό, οικοτουριστικό κ.λπ.), γηπέδων γκολφ, νέου αεροδρομίου, μαρίνας κ.ά.


- Βόρρας – Βεγορίτιδα.
Η συνολική έκταση των ακινήτων στον νομό Πέλλας είναι περίπου 18.400 στρέμματα. Σε ένα τμήμα του υπάρχει και λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, στο όρος Καϊμακτσαλάν. Το ακίνητο βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας και προσφέρεται για ναυταθλητικές δραστηριότητες αναψυχής. Τα δύο δημόσια ακίνητα, συνδυαστικά και βάσει των ιδιαίτερων φυσικών πόρων και των δυνατοτήτων της περιοχής, προσφέρονται για μακροχρόνια μίσθωση. Στόχος η προσέλκυση τουριστών με υψηλά εισοδήματα.

- Αντίρριο. Η επιφάνεια του πρώην εργοταξίου της Γέφυρας είναι 223 στρέμματα. Παραθαλάσσια έκταση στις παρυφές της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. Η ευρύτερη περιοχή του ακινήτου παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση της γέφυρας, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω με την κατασκευή της Ιονίας Οδού.


- Γούρνες.
Ο χώρος της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών, συνολικής έκτασης 738 στρεμμάτων, βρίσκεται περίπου 16 χλμ. ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, στις ακτές της βόρειας Κρήτης.

- Νέστος. Παραθαλάσσια έκταση 7.990 στρεμμάτων στo Δέλτα του ποταμού Νέστου, στην οποία λειτουργούσαν στο παρελθόν οι εγκαταστάσεις της πρώην “Φωνή της Αμερικής”. Η θέση και τα φυσικά χαρακτηριστικά του ακινήτου είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, οποιαδήποτε όμως προσπάθεια αξιοποίησης και ανάπτυξης πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ότι αυτό ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση RAMSAR για υγροτόπους παγκόσμιας σημασίας.

- Ερμιόνη. Δημόσιο ακίνητο στον δήμο Ερμιόνης, επιφάνειας 153.000 τ.μ., παραλιακή έκταση, απέναντι από τη νησίδα Δοκός. Το ακίνητο διαθέτει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης τόσο παραθεριστικής κατοικίας όσο και ξενοδοχειακών μονάδων.


- Βουρβουρού.
Δημόσιο ακίνητο στον δήμο Σιθωνίας, στη Χαλκιδική, συνολικής επιφάνειας 94.000 τ.μ. Το ενδιαφέρον αφορά σε επενδύσεις για χρήσεις τουριστικές αλλά και παραθεριστικής κατοικίας.


- Παλιούρι.
Το Ξενία και Κάμπινγκ Παλιουρίου Χαλκιδικής αναπτύσσεται σε έκταση, περίπου, 1.900 στρεμμάτων, ανήκει στην ΕΤΑ και προβλέπεται η ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών επενδύσεων.


- Τα Καμένα Βούρλα,
εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κάμπινγκ του ΕΟΤ. Παραθαλάσσιο ακίνητο στη θέση Μύλοι Κονιαβίτη Καμένων Βούρλων. To Κάμπινγκ καταλαμβάνει έκταση 330 στρ. περίπου (τμήμα ευρύτερης έκτασης ΕΟΤ 863 στρ. περίπου).

- Στην Ηλεία. Συγκεκριμένα, περιοχές στου Καϊάφα (φωτό), στο Κουνουπέλι και στη Ζαχάρω.

- Η παραλιακή ζώνη του Μύτικα στην Αιτωλοακαρνανία,

- Σύβοτα Θεσπρωτίας,


- Φανάρι της Κομοτηνής.
Βρίσκεται στην παραλία Φαναρίου Κομοτηνής, σε απόσταση 35 χλμ. από την Κομοτηνή. Καταλαμβάνει έκταση 100 στρ. (τμήμα μεγαλύτερης έκτασης ΕΟΤ, 660 στρ. περίπου), που ανήκει στην ευρύτερη περιοχή υδροβιοτόπου της λίμνης Βιστωνίδας, η οποία προστατεύεται μέσω της συνθήκης Ramsar. Περιλαμβάνει 15 συγκροτήματα κοινής χρήσης (wc, douche, πλυντήρια, μαγειρεία), mini –market, bar-αναψυκτήριο, εστιατόριο self service, 2 γήπεδα μπάσκετ και 2 γήπεδα τένις

- Ηρακλείτσα Καβάλας, σχολάζουσα εδαφική έκταση με αιγιαλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: