Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Μόνο μικροτραυματισμοί φέτος στη Παμπλόνα

Εδώ και χίλια χρόνια στη βασκική πόλη Ιρούνια (Παμπλόνα στα Ισπανικά) στήνεται ένα μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν του πολιούχου της Αγίου Φερμίνου με κυριότερη εκδήλωση το πασίγνωστο πλέον "Κυνηγητό των Ταύρων".

Είναι μια παγανιστική τελετουργία που οι ρίζες της χάνονται στη Μινωική Κρήτη.

Το "Εντζιέρο", όπως ονομάζεται η φιέστα στη βασική γλώσσα, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες απ' όλο τον κόσμο, που αφήνουν πολύτιμο συνάλλαγμα στην περιοχή.

Χιλιάδες επισκέπτες συνέρρευσαν άλλη μία χρονία στη Παμπλόνα της Ισπανίας για να παρακολουθήσουν από κοντά τη γιορτή του Σαν Φερμίν και το παραδοσιακό κυνήγι των ταύρων στα δρομάκια της πόλης.

Το πρωί της Πέμπτης οι ταύροι αφέθηκαν ελεύθεροι στην προκαθορισμένη διαδρομή για να κυνηγήσουν εκατοντάδες τολμηρούς επισκέπτες που τρέχουν μπροστά από τα μαινόμενα ζώα. ΕΔΩ, σχετικό βίντεο.

Ευτυχώς φέτος δεν υπήρξαν παρά μικροτραυματισμοί αν και από το 1922 η αμφιλεγόμενη τα τελευταία χρόνια γιορτή μετρά 15 θύματα και πολλούς τραυματίες.

Πάντως παρά το μειωμένο ενδιαφέρον του κοινού για τις ταυρομαχίες και παρά τις αντιδράσεις για το άθλημα η προσέλευση στους αγώνας που ακολούθησαν το κυνήγι ήταν μεγάλη.

Από το 1924, 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 200 έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Αυτοί, φαίνεται, δεν είχαν τη ...χάρη του Αγίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: