Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς

Σαν σήμερα το 1675...
Εγκαινιάζεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο του Λονδίνου, από τον βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο Β', το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, το οποίο σχεδιάστηκε από τον αστρονόμο Κρίστοφερ Ρεν.

Το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς (ορθή προφορά "Γκρήνιτς"), λειτουργεί από το 1998 ως μουσείο.

Είναι το πρώτο κτίριο που είχε ποτέ κατασκευαστεί για να ενισχύσει την έρευνα και σκοπός του ήταν να ασχοληθεί με το να αναπτύξει τεχνικές και όργανα που να μπορούσαν να διαβάζουν τη θέση των ουράνιων σωμάτων ώστε να βρίσκεται το κάθε φορά ζητούμενο γεωγραφικό μήκος των τόπων, τελειοποιώντας έτσι τη τέχνη της ναυσιπλοΐας.

Σήμερα τα κτίρια του αστεροσκοπείου στεγάζουν ένα μουσείο αστρονομικών και ναυσιπλοϊκών οργάνων, που αποτελεί τμήμα του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου. Στα όργανα αυτά περιλαμβάνονται το βραβευμένο θαλάσσιο χρονόμετρο του Τζον Χάρισον, το H4. Επίσης, αρκετά άλλα ωρολογιακά κατασκευάσματα που οριοθετούν την ιστορία της τηρήσεως του ακριβούς χρόνου για χρήσεις στην Αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα. Εκεί στεγάζεται και εκτίθεται επίσης το διοπτρικό τηλεσκόπιο Grubb των 28 ιντσών.

Το νέο «Πλανητάριο Peter Harrison», 120 θέσεων, άνοιξε επίσημα στις 25 Μαΐου 2007 και προσφέρει ένα εκπληκτικό θέαμα στους επισκέπτες.

Σχετικά με το θέμα δείτε κι ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: