Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

Τα Δωδεκάνησα αποδίδονται στην Ελλάδα

Γεγονότα σαν σήμερα...

1797: Γαλλικά στρατεύματα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη καταλαμβάνουν την Κέρκυρα. Το Λίμπρο ντ’ Ορο καίγεται και τα εμβλήματα της ενετικής κυριαρχίας καταστρέφονται.
1838... η πριγκίπισσα Βικτόρια ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας.
1849... η εργατική Πρωτομαγιά γίνεται επίσημη γιορτή στις ΗΠΑ.
...1878: Καταπλέει στο λιμάνι της Λεμεσού το αγγλικό πολεμικό «Παλλάς», το οποίο αποβιβάζει μονάδα πεζοναυτών και παραλαμβάνει το κάστρο της πόλης από την τουρκική φρουρά. Έπειτα από 307 χρόνια, στη θέση της τουρκικής σημαίας, που υποστέλλεται, υψώνεται η αγγλική.

1913: Β’ Βαλκανικός Πόλεμος. Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τις Σέρρες.
1913... ο ναύαρχος Κουντουριώτης καταλαμβάνει την Καβάλα, την οποία ήθελαν οπωσδήποτε οι Βούλγαροι για να αποκτήσουν την περίφημη ''διέξοδο στο Αιγαίο''.
1919... πέντε χρόνια μετά την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου υπογράφεται στο Παρίσι η Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία πέφτει η αυλαία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μεγάλη χαμένη η Γερμανία.
1920... η Προύσα είναι υπό κατάληψη από τις ελληνικές δυνάμεις. Γενική κινητοποίηση διατάσει ο Κεμάλ.

1940... η Ρουμανία εκχωρεί τη Μολδαβία στη Σοβιετική Ένωση.
1940... το αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει το νομοσχέδιο για την εγγραφή των αλλοδαπών.
1946... τα Δωδεκάνησα αποδίδονται στην Ελλάδα.
1960... ιδρύεται Βιομηχανία Αλουμινίου, από διαφόρους κεφαλαιούχους στην Ελλάδα, με δυνατότητα παραγωγής 52.500 τόνων το χρόνο.

1970... ο Άρης Θεσσαλονίκης κατακτά το μοναδικό Κύπελλο Ελλάδος στην ιστορία του, νικώντας τον ΠΑΟΚ με 1-0 στο κατάμεστο Καυταντζόγλειο.
1979: Εγκρίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων η Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΟΚ. Υπέρ ψηφίζουν 193 βουλευτές (175 της Νέας Δημοκρατίας, 4 του ΚΟΔΗΣΟ, 4 της Εθνικής Παράταξης, 2 της ΕΔΗΚ, 1 του ΚΚΕ Εσωτερικού, 1 της ΕΔΑ και 6 ανεξάρτητοι), κατά 104 (ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ενώ τρεις βουλευτές (Ιωάννης Ζίγδης, Νικήτας Βενιζέλος και Κώστας Μπαντουβάς) δηλώνουν «παρών».
1991: Το ΚΚΕ αποχωρεί από τον Συνασπισμό.

1994... στις ΗΠΑ, το υπουργείο Ενέργειας αποκαλύπτει ότι εκατοντάδες πολίτες, πολλοί χωρίς να το γνωρίζουν, εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια στη διάρκεια "άκρως απόρρητων" πειραμάτων της κυβέρνησης, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και τη δεκαετία του '80.
1997... ο Mike Tyson δαγκώνει το αυτί του Evander Holyfield στον 3ο γύρο του μεταξύ τους αγώνα στο Λας Βέγκας. Παρά την ειδοποίηση του διαιτητή, ο Tyson δαγκώνει και το άλλο αυτί του Holyfield, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να τον αποβάλλει. Έτσι ο Holyfield διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Ο Tyson απολογείται δημόσια στις 30/6 και τιμωρείται με ένα χρόνο αποκλεισμό από αγώνες στην Πολιτεία της Νεβάδα και πρόστιμο 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: