Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ευρωπαϊκή Ημέρα Σκληροδέρματος

Ευρωπαϊκή Ημέρα Σκληροδέρματος σήμερα...

Είναι μια αφορμή για να ενημερωθούμε όλοι και να συμβάλλουμε στον καθημερινό αγώνα των ασθενών με σκληρόδερμα γιαίσες ευκαιρίες στην έρευνα, τη διάγνωση, την περίθαλψη και τη θεραπεία.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Σκληροδέρματος αποτελεί φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Ελβετού ζωγράφου Paul Klee, ο οποίος πέθανε από σκληρόδερμα στις 29 Ιουνίου 1940, έχοντας παλέψει με τη νόσο τα 4 τελευταία χρόνια της ζωής του.

Το σκληρόδερμα, ένα χρόνιο, αυτοάνοσο νόσημα του συνδετικού ιστού, που δεν έχει έως σήμερα οριστική θεραπεία.

Παρόλα αυτά, η έγκαιρη διάγνωσή του, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις, βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών της νόσου και συμβάλλουν δραστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά αποτελεσματικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες από Σκληρόδερμα. Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής Ευρωπαϊκής Ημέρας για το Σκληρόδερμα, την οποία καθιέρωσε για πρώτη φορά πέρσι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων για το Σκληρόδερμα (FESCA) και στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας.

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου υπολογίζεται σε 1:10.000 στο γενικό πληθυσμό. Συνήθως προσβάλλει γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών, με ποσοστό εμφάνισης (4:1).

Τα συμπτώματα του Σκληροδέρματος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, για το λόγο αυτό η διάγνωση της νόσου μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Κάποια από τα συμπτώματα της νόσου, όπως σκλήρυνση και πάχυνση του δέρματος στα χέρια, το πρόσωπο και τα πόδια, αλλά και χέρια που αλλάζουν χρώματα -λευκό, κόκκινο, μελανό (φαινόμενο Raynaud)- είναι τα πλέον χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τα πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου, τα οποία επηρεάζουν τα εσωτερικά όργανα και δεν είναι εμφανή.

Δύο από τις πλέον σοβαρές επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση και τα δακτυλικά έλκη.

Το Σκληρόδερμα ή συστηματική σκλήρυνση, χαρακτηρίζεται από υπερπαραγωγή κολλαγόνου (ίνωση) και σκλήρυνση του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων του γαστρεντερικού σωλήνα, του ήπατος, της καρδιάς και των πνευμόνων. Τα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις της νόσου προκαλούνται αρχικά από αγγειακή δυσλειτουργία, φλεγμονή και προοδευτική ίνωση, που σταδιακά οδηγούν σε απόφραξη του μικροαγγειακού δικτύου.

Τα συμπτώματα του Σκληροδέρματος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, για το λόγο αυτό η διάγνωση της νόσου μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Κάποια από τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα εμφανή, όπως αυτά που παρουσιάζονται στο δέρμα των χεριών, σε αντίθεση με τα πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου, τα οποία επηρεάζουν τα εσωτερικά όργανα.

Η έγκαιρη διάγνωση του Σκληροδέρματος σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: