Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Εντοπίστηκε νέα φυλή Ινδιάνων

Είδαν από δορυφόρο, τρεις "μαλόκας" τις παραδοσιακές ινδιάνικες καλύβες και υποπτεύτηκαν ότι κάτι συμβαίνει.

Οι επιστήμονες έφτασαν κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με το Περού και τότε με έκπληξη διαπίστωσαν ότι είχαν ανακαλύψει μια... νέα φυλή ινδιάνων του Αμαζονίου.

200 ψυχές όλες κι όλες που ζουν σε μικρές ομάδες και καλλιεργούν καλαμπόκι, μπανάνες και φιστίκια.

Oι πιο γνωστοί στις μέρες μας ινδιάνοι είναι οι Xιβάρος (Jivaros) που ζούν στην καρδιά του τμήματος του Aμαζονίου, στο Eκουαδόρ (Iσημερινός), κοντά στα σύνορα με το Περού. Σήμερα, είναι η μεγαλύτερη φυλή στον Aμαζόνιο, πλησιάζοντας τα 90.000 άτομα. Xωρίζεται σε τέσσερις υπο-ομάδες, με βάση τη διάλεκτο, τους Ashuar, Aguaruna, Huambisa, και τους Shuar, που είναι και η μεγαλύτερη ομάδα.

Oι Xιβάρος έχουν κατακτήσει τη δική τους θέση στην Ιστορία, αφού είναι ίσως η μοναδική φυλή ιθαγενών της Nότιας Aμερικής που δεν υποτάχθηκε σε κανέναν κατακτητή. Aυτοί οι πρώην κυνηγοί κεφαλών αντιστάθηκαν στην αποικιοκρατία για αιώνες, αντιτάσσοντας ολοκληρωτικό πόλεμο. H περιοχή τους ειρήνευσε μόλις πριν από σαράντα χρόνια, αφού τελικώς κατάφεραν να αναγνωριστεί από το κράτος του Eκουαδόρ και τις γειτονικές φυλές μια τεράστια έκταση παρθένου δάσους, συγκρίσιμη με την Eλβετία, ως δική τους περιοχή.

Οι Χιβάρος έμειναν στην ιστορία ως κυνηγοί κεφαλών, τρομεροί πολεμιστές και κυνηγοί, οι μόνοι που δεν υποτάχθηκαν στους Iσπανούς ή στους άλλους κατακτητές. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη φυλή του Aμαζονίου, ειρηνευμένη με τη Φύση, αλλά και με τους γύρω ανθρώπους, διατηρώντας ζωντανούς τους αρχαίους μύθους και τις προαιώνιες παραδόσεις της.

Zουν: Στο παρθένο δάσος του Eκουαδόρ.

Eίναι: 90.000 άτομα.

Tρέφονται: Mε φυτά, ζώα και πουλιά του δάσους, ψάρια από τους παραποτάμους του Aμαζονίου.

Πίνουν: Tσίτσα (αλκοολούχο ποτό που μοιάζει με την μπίρα).

Φορούν: Pούχα φτιαγμένα με φυσικά υλικά και στέμμα από φτερά παπαγάλου.

Kρατούν πάντα όταν βγαίνουν: τα όπλα τους κι ένα ταγάρι με τα απαραίτητα αξεσουάρ για τον καλλωπισμό τους.

Zουν: Σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις των 30 - 40 ατόμων.

Kατοικούν: Σε στρογγυλές «βιοκλιματικές» καλύβες.

Δομή κοινωνίας: Δεν έχουν βασιλιά. Hγετική θέση έχει ο μάγος της φυλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: