Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Θυρεοειδή

Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Θυρεοειδή (25-31 Μαΐου). Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους, αν και θεωρείται ότι πάνω από τους μισούς δεν γνωρίζουν για την κατάστασή τους.
Μελέτες δείχνουν ότι πιθανότατα υπάρχει αύξηση των παθήσεων του θυρεοειδούς τις τελευταίες 10ετίες. Ενδεχομένως παίζει ρόλο το περιβάλλον, το είδος των τροφών και οι ιονίζουσες ακτινοβολίες. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η αύξηση αυτή να οφείλεται και σε συχνότερη διάγνωση.
Η εγρήγορση των ιατρών και του πληθυσμού είναι αυξημένη και υπάρχει τώρα μεγαλύτερη αφθονία διαγνωστικών μέσων. Έτσι οι παθήσεις αυτές αναγνωρίζονται τώρα πιο συχνά.
Ο θυρεοειδής είναι αδένας σε σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στη βάση του λαιμού, μπροστά από την τραχεία , αποτελεί δε τον «κύριο ρυθμιστή» του μεταβολισμού. Εάν ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί, παράγει πολύ μικρή ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης, προκαλώντας μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.
Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό χρησιμοποιούν την ενέργεια με αργούς ρυθμούς και ο μεταβολισμός τους επίσης επιβραδύνεται. Αντίθετα, εάν ο θυρεοειδής σας υπερλειτουργεί, ο αδένας απελευθερώνει πολύ μεγάλη ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μία κατάσταση που ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός η οποία επιταχύνει τον μεταβολισμό.
Οι θυρεοειδοπάθειες στη χώρα μας αποτελούν συχνή αιτία νοσηρότητας. Συχνά ανευρίσκονται και στο παιδικό πληθυσμό, ιδίως όταν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό. Για το λόγο αυτό και με σκοπό την ενημέρωση και συνειδητοποίηση των κινδύνων και παράλληλα βοηθώντας τα εκατομμύρια των μη-διαγνωσμένων ασθενών ανά τον κόσμο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Θυρεοειδούς Αδένα (TFI), όρισε την 1η Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Θυρεοειδή αδένα (25-31 Μαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: