Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Φρανκ Σινάτρα, συνώνυμο της δόξας (14-05-2001)

Σάββατο 14 Μαίου, σήμερα γιορτάζουν ο Αριστοτέλης, ο Ισίδωρος και η Ισιδώρα.
ΜΙΑ ΜΕΡΑ σαν κι αυτή...
* Το 1643: Ανεβαίνει στον θρόνο ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας, σε ηλικία τεσσάρων ετών, μετά το θάνατο του πατέρα του, Λουδοβίκου ΙΓ'.
* 1948: Το Ισραήλ κηρύσσει την ανεξαρτησία του στα εδάφη του που βρίσκονταν υπό βρετανική εντολή. Εχει έκταση 20.770 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 7.587.000 κατοίκους περίπου. Το σύγχρονο κράτος του Ισραήλ διεκδικεί ιστορική συνέχεια με τα αρχαία βιβλικά κράτη του Ισραήλ και της Ιουδαίας, το έπος των οποίων έχει κεντρική θέση στην ιουδαϊκή θρησκεία και μνήμη. Η πλειονότητα των κατοίκων του κράτους είναι Εβραίοι, ενώ η μεγαλύτερη μειονότητα είναι Άραβες (20%).

* 1962 Ο Χουάν Κάρλος Α' της Ισπανίας παντρεύτηκε στην Αθήνα, την Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας τελώντας το γάμο τους στον Μητροπολιτικό Ναό και στη συνέχεια στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Ρέϊνα Σοφία λένε την Ελληνίδα Βασίλισσα οι Ισπανοί και στάζει το στόμα τους μέλι.

ΣΑΝ σήμερα γεννήθηκε το 1265 ο Δάντης Αλιγκιέρι, (Δάντης), Ιταλός ποιητής (πέθανε το 1321).
Επίσης έχουν γενέθλια η Καίτη Γκρέυ, ο τραγουδιστής Σαρμπέλ που κλείνει τα 30 και η ηθοποιός Ελένη Φιλίνη.

Επιπλέον, σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή το 1998 ο Φρανκ Σινάτρα (φωτό). To όνομα του είναι συνώνυμο της δόξας. Με καριέρα 50+ ετών, 1.400 ηχογραφήσεις, δεκάδες ταινίες και εκπομπές στην τηλεόραση, κατάφερε να είναι παρόν από την εποχή του Swing μέχρι αυτή του Rock, ενώ τόλμησε και κατάφερε να παρουσιάσει στο κοινό μουσικά θεατρικά έργα μεγάλων συνθετών όπως George Gershwin, Cole Porter και Jerome Kern, με τον δικό του τρόπο, καθιστώντας τα απόλυτα κλασσικά. Το 1953, όταν η καριέρα του περνούσε μια σοβαρή κρίση, κέρδισε Οσκαρ β' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Οσο υπάρχουν άνθρωποι». Το 1971 δήλωσε ότι αποσύρεται, δεν κατάφερε όμως να κρατηθεί μακριά από το μικρόφωνο περισσότερο από δύο χρόνια. Το 1985 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον τότε πρόεδρο και φίλο του Ρόναλντ Ρίγκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: