Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Πάσχα στη Ρόδο

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Ισιδώρου γίνεται κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα το μοναδικό, σε όλη την Ελλάδα έθιμο, με την ονομασία «ΒΟΥΡΝΕΣ». Το έθιμο αυτό αρχίζει το Μεγάλο Σάββατο και τελειώνει την Λαμπρή Δευτέρα. Συμμετέχουν σ' αυτό όλοι οι λεύτεροι του χωριού, οι οποίοι πρέπει τις μέρες αυτές να τηρ
ήσουν ορισμένους κανόνες του εθίμου.
Το Μεγάλο Σάββατο οι Λεύτεροι φέρνουν Κουτσούρους (μεγάλους κορμούς δέντρων) με τους οποίους θα ανάψουν τον Καλαφουνό (μεγάλη φωτιά) πριν την Ανάσταση και φτιάχνουν και κρεμούν ένα ομοίωμα του Ιούδα στην πλατεία του χωριού. Επίσης την ίδια ημέρα εκλέγουν το Προεδρείο τους, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για το έθιμο και θα δικάσει όλους τους Λεύτερους την Λαμπρή Δευτέρα. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου την καμπάνα θα σημάνει αυτός που είναι νιόπαντρος.

Την Κυριακή του Πάσχα, μετά την Δεύτερη Ανάσταση, κάποιος που συμμετέχει τελευταία φορά στο έθιμο, επειδή πρόκειται να παντρευτεί, βάζει φωτιά στον Ιούδα.

Την Λαμπρή Δευτέρα γίνεται το Δικαστήριο, που είναι και η αποκορύφωση του εθίμου. Το Προεδρείο δικάζει έναν - έναν τους συμμετέχοντες και όσοι δεν τήρησαν τους κανόνες του εθίμου τους επιβάλλονται χρηματικές ποινές. Ένας κανόνας ή αλλιώς υποχρέωση των λεύτερων είναι να πάνε και στην Εκκλησία πού γίνεται στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, πρίν από την ανάγνωση του Ευαγγελίου. Αυτός που θα έρθει μετά το Ευαγγέλιο σημειώνεται από την μυστική αστυνομία, που κανείς δεν ξέρει ποιός είναι κι έτσι προσθέτει ακόμη μια παράβαση, εκτός που του βάζουν και το μανάλι μπροστά του και είναι υποχρεωμένος να πληρώσει επί τόπου κάποιο χρηματικό πρόστιμο.
Επίσης όσοι θα καταγραφούν απόντες από την Θεία Λειτουργία της Δευτέρας, κάποιοι νέοι που έχουν ορισθεί από το συμβούλιο, θα πάνε στα σπίτια τους και πάνω στον αλαφάντη (καπνοδόχο) του σπιτιού τους θα τοποθετήσουν μια τσουκοπάνα (ένα ειδικό πανί ) που φανερώνει ότι ήταν απών από την Εκκλησία κι έτσι θα καταγραφεί ως παράβαση και θα φάει το ανάλογο πρόστιμο.

Όσοι αρνούνται να πληρώσουν το πρόστιμο, τους επιβάλλεται η εσχάτη των ποινών, που είναι η ΒΟΥΡΝΑ, δηλαδή τους ρίχνουν σε μία γούρνα με νερό, πολλούς με τα ρούχα που φορούν εκείνη τη στιγμή χωρίς να υπάρχει παρεξήγηση. Τα χρήματα που θα μαζευτούν από το έθιμο δίδονται για κοινωφελείς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: