Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Κωνσταντινούπολη! Λουκέτο σε 3 ελληνικά σχολεία

Η Πόλη όσο πάει και απογυμνώνεται από το ελληνικό στοιχείο. Περιοχές όπως το Πέραν, τα Ταύταλα, ο Γαλατάς, τα Θεραπειά, η Ψωμαθιά, το Επταπύργιο, ο Άγιος Στέφανος κ. ά. έχουν περάσει με τους αλλεπάλληλους, άμεσους και έμμεσους διωγμούς, στην κατοχή των Τούρκων.

Και σαν να μη έφταναν όλα αυτά, τώρα τρία ελληνικά σχολεία βάζουν λουκέτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που κλείνει ελληνικό σχολείο στην Κωνσταντινούπολη μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923! Πιο συγκεκριμένα έκλεισαν το Δημοτικό σχολείο των Ταταύλων στο Σισλί , το Δημοτικό σχολείο του Αρναούτκιοϊ και το Ιωακείμιο Λύκειο στην περιοχή Μπαλατά του Φαναρίου, που δεν είχαν μαθητές.

Ο Ελληνισμός της Πόλης συρρικνώνεται: Βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, άνω των 130.000 ομογενών παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και την Τένεδο. Έκτοτε, ως συνέπεια μιας σειράς συστηματικών διώξεων του τουρκικού κράτους, οι οποίες κορυφώθηκαν με τα Σεπτεμβριανά (1955) και τις απελάσεις (1964), οδήγησαν στη σταδιακή και ραγδαία συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου. Σήμερα, σαφώς λιγότεροι από 5।000 ομογενείς έχουν απομείνει στην Τουρκία. Αντίθετα, η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα ευημερεί, ο δε αριθμός της, από 86.000 το 1922, σήμερα ξεπερνά κατά πολύ τις 100.000.


Δεν υπάρχουν σχόλια: