Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Πρώτος στον κόσμο ο ελληνόκτητος στόλος

"Ο ελληνόκτητος στόλος θα συνεχίσει να είναι πρώτος για πολλά χρόνια". Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων Νικόλαος Βαρβατές με αφορμή τα επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ναυτιλία μας ήταν πρώτη στον κόσμο το 2010. Ο υπό ελληνική διαχείριση στόλος το 2010 διέθετε 3.150 πλοία έναντι 3.064 πλοίων που ήταν στις αρχές του 2009. Αυτό σημειώνει ότι με όρους χωρητικότητας ο ελληνικός στόλος κατείχε το 2010 το 15,96% του παγκόσμιου στόλου έναντι 15,33 που κατείχε το 2009. Στη δεύτερη θέση είναι η Ιαπωνία που το 2009 είχε ξεπεράσει την Ελλάδα, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η Κίνα που ξεπέρασε την Γερμανία η οποία βρίσκεται πλέον στην τέταρτη θέση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ... Το 1324 ο Μάρκο Πόλο (φωτό), Ιταλός εξερευνητής. Εκείνη την εποχή οι κάτοικοι της Ευρώπης δεν ήξεραν σχεδόν τίποτε για την Άπω Ανατολή, μια περιοχή που συνδεόταν με παράξενες εξωτικές ιστορίες αλλά και με αμύθητα πλούτη. Έτσι το 1271 οι αδελφοί Πόλο μαζί με το Μάρκο, ξεκινούν για ένα περιπετειώδες ταξίδ...ι που θα διαρκούσε 24 χρόνια. Διασχίζοντας τη Μικρά Ασία, τη Μεσοποταμία, την Κεντρική Ασία, - κυρίως με άλογα και πλοία - μια απόσταση 16.000 χιλιομέτρων (32 φορές την απόσταση Αθήνας-Θεσσαλονίκης), φτάνουν μετά από 30 μήνες στο βασίλειο του Μεγάλου Χάνου των Μογγόλων, του αυτοκράτορα της Κίνας, Κουμπλάι Χαν. Στα 17 χρόνια που ακολούθησαν ο Μάρκο Πόλο αποκτώντας την εμπιστοσύνη του Χαν, που τον διόρισε σύμβουλό του και τον έστειλε σε διάφορες αποστολές, ταξίδεψε σε διάφορα μέρη της Κίνας, γνωρίζοντας περιοχές που δεν είχε φθάσει ποτέ Ευρωπαίος. Το 1292, ο Μάρκο αναχώρησε για την Ευρώπη, σταματώντας στην Περσία για μια τελευταία αποστολή που του είχε αναθέσει ο Χαν. Το 1295, εικοσιτέσσερα χρόνια μετά την αναχώρησή του, ο Μάρκο Πόλο επέστρεψε στη Βενετία. Εκείνη την εποχή η Ιταλία δεν υπήρχε ως χώρα και η πόλη της Βενετίας ήταν ένα ξεχωριστό κράτος. Όταν ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στη Βενετία και στη γειτονική πόλη-κράτος της Γένοβας, ο Μάρκο Πόλο συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους Γενουάτες. Στη φυλακή διηγήθηκε τις περιπέτειές του στο συγκρατούμενό του συγγραφέα Ρουστιτσέλλο. Έτσι, η ιστορία του Μάρκο Πόλο, οι εμπειρίες και όλα τα θαυμαστά τα οποία έζησε στην Ασία, έγιναν βιβλίο.Σχεδόν 200 χρόνια μετά, ο Χριστόφορος Κολόμβος χρησιμοποίησε στοιχεία από το έργο του Μάρκο Πόλο για να υπολογίσει την απόσταση που θα έπρεπε να διασχίσει κανείς από τα δυτικά για να φτάσει στην Κίνα. Ο Μάρκο Πόλο πέθανε σε ηλικία 70 ετών (το 1324). Παρόλο που είναι βέβαιο ότι δεν ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που έφθασε στην Κίνα (ο πατέρας του και ο θείος του είχαν ταξιδέψει εκεί νωρίτερα, χωρίς αυτόν), ήταν ο πρώτος που διηγήθηκε τις εντυπώσεις του (έμεινε στην ιστορία ως «ο άνθρωπος με τις χίλιες ιστορίες»).
* ΤΟ 1642 Ο ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ Γαλιλέι, Ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκε
ντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν' απαρνηθεί. [γεν. 15/2/1564]. Γεννήθηκε στην Πίζα της Ιταλίας και καταγόταν από πολύ φτωχή οικογένεια. Ο κόσμος τον εκτιμούσε και τον σεβόταν, αν και υπήρχαν και μερικοί που τον φοβόταν και τον μισούσαν για τις πολλές γνώσεις του. Ανάμεσα σε άλλα, βελτίωσε το τηλεσκόπιο και το χρησιμοποίησε πρώτος συστηματικά για αστρονομικές παρατηρήσεις, ανακάλυψε τους τέσσερις δορυφόρους του Δία, ανακάλυψε τις ηλιακές κηλίδες και κατέγραψε πρώτος τις κινήσεις τους, εφηύρε τους νόμους του εκκρεμούς που χρησιμοποιήθηκαν στα ρολόγια, εφηύρε το θερμόμετρο και τον αναλογικό διαβήτη (που ακόμη χρησιμοποιείται στα γεωμετρικά σχέδια) και υποστήριξε τις θεωρίες του Κοπέρνικου για το Ηλιακό σύστημα. Είχε δώσει μεγάλο αγώνα ώστε να πείσει ότι ο 'Ηλιος στέκει ακίνητος, έχοντας την Γη να περιστρέφεται γύρω του εκτελώντας διπλή κίνηση. Από την ιστορία του Γαλιλαίου έμεινε παροιμιώδης η φράση: "Και όμως κινείται". Στην πραγματικότητα, τη φράση αυτή ή δεν την είπε ποτέ ή κι αν την είπε δεν την άκουσαν οι δικαστές του. Γιατί τότε δεν θα ξέφευγε την καταδίκη του σε θάνατο "επί της πυράς".
* ΤΟ 1713 ο Αρκάντζελο Κορέλι, Ιταλός συνθέτης και βιολιστής
* Το 1970 ο Γιάννης Χρήστου, Έλληνας συνθέτης και φιλόσοφος της μουσικής
* Το 1991 ο Νίκος Τεμπονέρας, Έλληνας μαθηματικός και εκπαιδευτικός
* Το 1996 ο Φρανσουά Μιτεράν, Γάλλος πολιτικός και
* Το 2002 ο Αλεξάντερ Προκόροφ, ρώσος φυσικός που εφηύρε την τεχνολογία λέιζερ. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1964. [γεν. 11/7/1916].


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ το 1935 γεννήθηκε ο Έλβις Πρίσλεϋ (φωτό), Αμερικανός τραγουδιστής της Ροκ Εντ Ρολ σκηνής και ηθοποιός. Γνωστός και με το προσωνύμιο "Βασιλιάς της Rock 'n' Roll" και "Βασιλιάς". Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα, περισσότερα από κάθε άλλο καλλιτέχνη. Πολλά από αυτά έγιναν χρυσά ή... πλατινένια, ακόμη και περισσότερες από μια φορές. Εκτός αυτών, τιμήθηκε με 14 υποψηφιότητες για βραβείο Grammy, εκ των οποίων 3 φορές ήταν νικητής. Εκτός από την καριέρα του στη μουσική, ο Πρίσλεϊ εμφανίστηκε και σε 33 κινηματογραφικές ταινίες. Πέθανε πρόωρα το 1977 σε ηλικία 42 ετών από καρδιακή αρρυθμία, κυρίως λόγω της κακής διατροφής, των εξαντλητικών ωραρίων αλλά και των φαρμάκων που χρησιμοποιούσε σε μεγάλες ποσότητες. Παρόλα αυτά, μετά το θάνατο του, υπήρξε σύγχυση, ακόμη και φημολογία πως ο Πρίσλεϊ ζει έως και σήμερα.

Πληθώρα γενεθλίων σήμερα. Ο Ντέηβιντ Μπόουι, Άγγλος μουσικός ρόκερ, κλείνει τα 65. Η τραγουδίστρια Σίλρλεϊ Μπάρσεϊ κλείνει τα 71. Η συνθέτρια και τραγουδίστρια Νάνσυ Κανέλλη, αδελφή της Λιάνας Κανέλλη θα σβήσει κεράκια σήμερα καθώς και η Στέλλα Μαζλουμίδου, σύζυγος του λαϊκού τραγουδιστή Αντύπα, αλλά και ο ποδοσφαιριστής Γρηγόρης Τόσκας, του Αιγάλεω που κλείνει τα 27. Μαζί τους έχουν γενέθλια ο Aidan Enrico, η Anastasia Milou, ο Andreas Kavalieros, ο Christos Giorgou, ο Evangelos Morfinos, ο George Kesarios, ο George Syrigos, ο Γιώργος Πασσάς, ο ΝΙΚΟΣ Δ. ΚΑΡΑΣ και η Χρυσούλα Αναστασάκη. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: