Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Στην αγορά του Χαλ εν Χαλίλι

Στην αγορά του Καϊρου θα ζήσετε μοναδικές στιγμές. Όλο το ανατολίτικο στοιχείο σας θα βγει στην επιφάνεια. Δεν έχει σημασία η γλώσσα συνεννόησης. Οι πωλητές είναι πολλοί, έμπειροι και γνωρίζουν τις προθέσεις του αγοραστή. Κανόνας του παιγνιδιού είναι το παζάρεμα. Eδώ θα βρείτε όλα τα φθηνά αντίγραφα των πυραμίδων, φανταχτερές στολές του χορού της κοιλιάς, πιάτα από κεραμικό η ορείχαλκο, ασημένια σετ του τσαγιού, αφροδισιακά φίλτρα, ηρεμιστικά βότανα και ξόρκια για το «κακό μάτι».

Όταν ο Μαμαλούκος διοικητής διέταξε, το 1832, να χτιστεί το πρώτο χαν (πανδοχείο εμπόρων και αποθήκες) δε φανταζόταν ότι μετά από αιώνες θα εξελισσόταν στο μεγαλύτερο σουκ της Ανατολής. Παζάρι έγινε μετά έναν αιώνα και σήμερα απλώνεται μετά τα τείχη του πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ σ΄ ένα μεγάλο κομμάτι της παλιάς πόλης.

Στο ελ Μπενετστάν, το στενό κεντρικό δρομάκι της αγοράς και στο παλιό σουκ ελ Ναχασίν θα βρείτε από φτηνά σουβενίρ μέχρι πραγματικούς θησαυρούς. Μόλις αισθανθείτε ότι οι σόλες σας βγάζουν φωτιά και το κεφάλι σας βουίζει, έπειτα από ατέλειωτες περιπλανήσεις στα δαιδαλώδη στενά, θα βρείτε παρηγοριά στο καφέ Φισάουι η Καφενείο των Καθρεφτών. Ισχυρίζεται ότι λειτουργεί από το 1773. Στους θαμώνες του συγκαταλέγονται ο Αιγύπτιος νομπελίστας συγγραφέας Νατζίμπ Μαχζούφ, αλλά και ο Ζαν Πολ Σαρτρ.

Συστήνω να δοκιμάσετε τσάϊ με μέντα (δροσίζει περισσότερο από ένα παγωμένο χυμό μάνγκο η ασίρ λασάμπ, δηλαδή χυμό ζαχαροκάλαμου). Μια αξέχαστη εμπειρία είναι και ο ναργιλές με πικάντικη μυρωδιά μήλου.

Στα καφενεία της περιοχής προσφέρουν ροφήματα από γλυκάνισο η κανέλα. Το καρκαντέ είναι αφέψημα με βάση τον ιβίσκο, που το πίνουν πολύ οι ντόπιοι επειδή είναι εξαιρετικό κατά της αρτηριακής πίεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: