Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ανάστατη η Δωδεκάνησος

Ανάστατη είναι η Δωδεκάνησος τον τελευταίο καιρό με την κατανομή των αρμοδιοτήτων στην αιρετή Περειφέρια Νοτίου Αιγάιου. Στις συναντήσεις της Δωδεκανησιακής Αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στην Αθήνα, ο κ. Ραγκούσης δεν καταδέχτηκε να είναι παρών. Το θράσος του Υπουργού απύθμενο, την ώρα που τα Δωδεκάνησα, (με το μεγαλύτερο πληθυσμό, τη μεγαλύτερη οικονομία και την ...ακριτική γεωγραφική της θέση), έπρεπε δικαιωματικά να είναι η έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και όλες οι Διευθύνσεις της Αιρετής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα Δωδεκάνησα και πουθενά αλλού. Η περιοχή μας απαξιώνεται και κάποιοι προσπαθούν να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια με κροκοδείλια δάκρυα, υποστηρίζουν οι Δωδεκανήσιοι οι οποίοι ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Οργισμένοι στα Δωδεκάνησα μιλούν για κοροϊδία και απαξίωση και με την παρακάτω ανακοίνωση εξηγούν τι συμβαίνει:

Η κατάσταση …και η αφορμή
Ως γνωστόν ο Καλλικράτης καταργεί τις Νομαρχίες Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και δημιουργεί την αιρετή Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με έδρα πάλι τη Σύρο ως β’ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επειδή οι αρμοδιότητες της σημερινής κρατικής περιφέρειας δε μπορούν να μεταβιβασθούν στην αιρετή για συνταγματικούς και όχι μόνο λόγους συστήνονται οι λεγόμενες Γενικές Διοικήσεις για την άσκηση των κρατικών αρμοδιοτήτων. Αρχικά η Γενική Διοίκηση Αιγαίου παρουσιάσθηκε ότι θα έχει έδρα τον Πειραιά για λόγους πρόσβασης.
Πρώτο ατόπημα..
Που είναι η αποκέντρωση και η πρόθεση εφαρμογής νησιωτικών πολιτικών;; Πάλι οι νησιώτες υποχρεούνται να μεταβαίνουν στον Πειραιά για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων τους ;;;
Ακολουθούν τα γεγονότα που εν μέρει αλλάζουν τις αρχικές εξαγγελίες και παρατίθενται στη συνέχεια χωρίς πολλά σχόλια :
Μετά από τη θεσμοθέτηση της Σύρου ως έδρα της κρατικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τώρα της αιρετής , η απαξίωση των Δωδεκανήσων και ειδικά της Ρόδου που δίκαια θα έπρεπε να αποτελεί την έδρα της Περιφέρειας όχι για λόγους τοπικιστικούς αλλά ουσιαστικούς και πρακτικούς, συνεχίζεται..
Κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο βρίσκονται υπό συζήτηση δύο θέματα :

Α. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Δημοσιεύεται ο οργανισμός της αιρετής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών που θα στελεχώσουν τον Β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης από την 1η Ιανουαρίου 2011 δημιουργούνται στις Κυκλάδες.
Για ποιο λόγο, με ποια τεκμηρίωση;

Πολύ φοβόμαστε ότι η μοναδική τεκμηρίωση είναι διατήρηση των κεκτημένων των Κυκλάδων. Μοναδική τεκμηρίωση είναι διατήρηση της επικαρπίας της Δωδεκανήσου από μηχανισμούς και σχήματα που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι επικράτηση τους.
Δεν υπάρχει λογική, στηριζόμενη σε πληθυσμιακά κριτήρια, σε οικονομικά κριτήρια, σε υποδομή, στελέχωση και ανάπτυξη. Είναι μόνο η επίμονη προσπάθεια του κ. Ραγκούση και τοπικών παραγόντων και εύπορων παραθεριστών των Κυκλάδων να μην χάσουν τα προνόμιά τους.
Συνυπεύθυνοι στην προσπάθεια αυτή είναι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διεκδίκηση και διαμόρφωση της Περιφέρειας. Υπήρξαν ενδείξεις. Σαφείς ενδείξεις. Κανένας δεν συνειδητοποίησε τη δύναμη της Δωδεκανήσου. Κανείς δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί προς όφελος του τόπου, τη σημαντική σημασία που έχει η Δωδεκάνησος για την Ελλάδα αλλά και για το κυβερνών κόμμα. Οι Κυκλάδες που συνολικά απαξίωσαν με τη ψήφο τους, αυτό που επιβράβευσε η Δωδεκάνησος, απολαμβάνουν την απόλυτη επικυριαρχία. Αυτό το μήνυμα το έπιασε κανείς; Εκτός αν δεν τους ενδιέφερε η συνολική αξιοκρατική κατανομή, αλλά μόνο το δικό τους προσωπικό και πολιτικό όφελος. Προσωρινό βέβαια, με ημερομηνία λήξης, αλλά που στιγματίζει τους αγώνες ενός τόπου, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, γιατί όλοι θέλουν το καλό του τόπου μας και την προκοπή του.

Αντιδράσεις από παντού.. αλλά το ζητούμενο ασαφές και φυσικά το αποτέλεσμα αβέβαιο...
Αβέβαιο, γιατί πάλι σπεύδουμε στο κ. Ραγκούση, να δώσει λύση. Αν ήθελε λύση μπορούσε να τη δώσει και στο σχέδιο Νόμου και στο Προεδρικό Διάταγμα. Αν ήθελε να δώσει λύση, θα μπορούσε να κάνει τροποποιήσεις και να κάνει διάλογο. Τι έκανε; Αγνόησε παρεμβάσεις, αγνόησε υπομνήματα, αγνόησε ένα περήφανο κόσμο, αγνόησε μια υπαρκτή οικονομική, κτηριακή και πληθυσμιακή πραγματικότητα και καταδίκασε το κάτοικο των Δωδεκανήσων να κάνει τον Οδυσσέα στο αρχιπέλαγος για κάθε υπόθεσή του. Όχι δεν είναι Αρχιπέλαγος Δημιουργίας αυτό που έγινε. Αρχιπέλαγος διχασμού, απαξίωσης και κοροϊδίας είναι. Δεν είναι Νέα Πορεία για τα νησιά μας αυτό. Είναι διαχωριστική γραμμή και πορεία χωρίς σκοπό και νόημα. Δεν είναι Κόντρα στον Καιρό αυτό που έγινε. Είναι μαζί με τον καιρό και όπου φυσάει ο άνεμος. Δεν είναι Οικολογικός Άνεμος αυτό. Είναι μπόρα και καταιγίδα.
Για τους λόγους αυτούς, οι ηγήτορες των παρατάξεων αυτών θα πρέπει να νοιώθουν ότι έκαναν λάθος διάγνωση και λάθος επιλογή ονομάτων. Πρέπει αυτοί οι ίδιοι να φροντίσουν να αποκαταστήσουν το νόημα της επιλογής τους.

Β. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
Υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος για τον οργανισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Με το προεδρικό διάταγμα του οργανισμού της Περιφέρειας που υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Ραγκούσης και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδης δημιουργούνται και θα λειτουργήσουν στα Δωδεκάνησα μόλις 6 Διευθύνσεις και 42 Τμήματα έναντι 5 Γενικών Διευθύνσεων, 15 Διευθύνσεων, 79 τμημάτων και 5 αυτοτελών Τμημάτων που δημιουργούνται και θα λειτουργήσουν στις Κυκλάδες.
Με το προεδρικό διάταγμα του οργανισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Ραγκούσης και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τα Δωδεκάνησα δε φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη από την Κυβέρνηση, τουλάχιστον σε ότι αφορά την αποκέντρωση την οποία θεωρητικώς επιδιώκει.
Πρακτικά η Περιφέρεια θα διοικείται από τη Σύρο.

Πρακτικά δηλαδή τα Δωδεκάνησα μετατρέπονται σε επαρχία των Κυκλάδων. Πρακτικά, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, καμιά απόφαση δεν θα λαμβάνεται τελεσίδικα στη Ρόδο.

Ο ρόλος της Δωδεκανήσου, της Ρόδου;
Ο συνηθισμένος ρόλος της αγελάδας. Του τροφοδότη λογαριασμού για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Του υποστηρικτικού εκλογικού μηχανισμού πάνω στον οποίο θα ακουμπά ο Ραγκούσης και κάθε Ραγκούσης για να επιβάλλει την τοπικιστική και λαϊκίστικη πολιτική του. Ο ρόλος των νησιών μας είναι δυσδιάκριτος μέσα σε ένα πεδίο που συνδιαμορφώνεται από την δική μας υπαρξιακή αναζήτηση και την αποφασιστική και ξεκάθαρη θέση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Τα προβλήματα …
Υπάρχουν πρακτικά και ουσιαστικά θέματα που σχετίζονται με τη χωροθέτηση και τη λειτουργία των υπηρεσιών.
Επιβάλλεται τουλάχιστον ίση κατανομή υπηρεσιών και ισότιμη αντιμετώπιση των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων.
Όχι στο ξεσπίτωμα υπαλλήλων και διάλυσης οικογενειών και υπηρεσιών. Όχι κάλυψη αδυναμιών της δομής της περιφέρειας στη Σύρο με τη θυσία του δυναμικού των Δωδεκανήσων.
Από αυτούς που συνέταξαν τα παραπάνω εκτός των άλλων έχει προσπαθήσει να ταξιδέψει χειμώνα από Δωδεκάνησα για Σύρο; Μάλλον όχι..
Με ποια θαλάσσια επικοινωνία, με ποιο αεροπορικό δίκτυο σύνδεσης; Όταν το εισιτήριο Ρόδος – Κάσος και επιστροφή κάνει 200 ευρώ, πόσα ακόμα χρειάζονται για το Κασιώτη, τον Καρπάθιο, τον Πάτμιο, το Λειψιώτη να πάει στη Σύρο; Χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα και ευφυΐα για να καταλάβει κάποιος τι συμβαίνει σήμερα; Εκτός αν νομίζουν ότι μπορεί το ασθενοφόρο να πάει από την Κάλυμνο στην Αστυπάλαια και να γυρίσει, όπως τραγικά είχε ειπωθεί στο παρελθόν. Αυτά ξέρουν, αυτά γράφουν αυτά προσπαθούν να επιβάλουν κι εμείς κουραστήκαμε.
Οι υπηρεσίες δεν μπορούν να λύνουν τα θέματα της Ρόδου και των άλλων νησιών από τη Σύρο και τη Μυτιλήνη χωρίς να έχουν ιδέα από τις τοπικές συνθήκες. Αν τις γνώριζαν θα πρόσεχαν και τι λένε και τι νομοθετούν και τι υπόσχονται.
Πως νομίζουν ότι θα μπορούσαν, με εικονική πραγματικότητα και δορυφορική σύνδεση.
Γιατί αυτά όλα αυτά ;;;
Μήπως θέλουν να αυξήσουν την τουριστική κίνηση της Σύρου και της Μυτιλήνης; Να ένας λόγος. Επίκαιρος. Τα κέρδη προφανή. Ταξιδιώτες στο τόπο μας, μετανάστες στη θάλασσα μας. Αυτό πάτε να καταφέρατε κύριοι της Νομοθετικής και Εκτελεστικής Εξουσίας.
Μήπως γιατί τα Δωδεκάνησα προηγούνται αναπτυξιακά των Κυκλάδων σε όλους τους τομείς;
Ευκαιρία να πάει πίσω ο προπορευόμενος για να προλάβει ο δεύτερος, αντί να προσπαθήσει ο δεύτερος να συμβαδίσει με τον πρώτο. Αντί προόδου και ανάπτυξης, στασιμότητα και βραδύτητα. Αντί εκμετάλλευσης των εμπειριών επιχειρείται η παρά φύσει συμβίωση δύο διαφορετικών μοντέλων ανάπτυξης και δυναμικής.

Οι προτάσεις μας …
Αλλαγή έδρας Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου
Η Ρόδος των 120.000 κατοίκων είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει η έδρα της περιφέρειας Νότιου Αιγαίου για να αποκατασταθεί η πολύχρονη διοικητική αδικία.
Υπερέχει πληθυσμιακά, είναι το μεγαλύτερο οικονομικό και τουριστικό κέντρο σε όλο το Αιγαίο και όχι μόνο στο Νότιο. Διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο, έχει Πανεπιστήμιο και Ανώτερες σχολές, είναι πολιτισμικός κόμβος ,με σημαντική υπεροχή και συμβολή στην Εθνική Οικονομία. Και το σπουδαιότερο, γεωγραφικά αποτελεί εθνικό και ευρωπαϊκό σύνορο.
Πουθενά στην Ελλάδα δεν υπάρχει έδρα περιφέρειας σε μικρότερο αστικό κέντρο, παρά μόνο στο Νότιο Αιγαίο. Είναι η μόνη Περιφέρεια που ενώ μεγαλύτερη πόλη πληροί όλα τα κριτήρια, η έδρα της βρίσκεται σε μικρότερη πόλη !!!


Α. Το Περιφερειακό Συμβούλιο να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συντάξει και να ψηφίσει έναν οργανισμό που θα τεκμηριώνει τη δίκαιη και ορθολογική χωροθέτηση των υπηρεσιών βάσει των αντικειμενικών πληθυσμιακών και αναπτυξιακών αναγκών, διασφαλίζοντας παράλληλα την αποτελεσματική τους λειτουργία.
Οι αρμόδιοι έχουν ευθύνη να διαμορφώσουν την καλύτερη δυνατή πρόταση για το Νομό μας, την οποία και θα ψηφίσουν.
Τις ανάγκες και τα προβλήματα του Νομού μας τα γνωρίζουμε εμείς καλύτερα από όλους. Καλύτερα από τους Υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων που διαμορφώνουν άστοχες προτάσεις.
Οι δικοί μας λοιπόν πρέπει να δουλέψουν συστηματικά και τεκμηριωμένα για να έχουμε αποτέλεσμα.

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ..
Β. Θέλουμε να γίνει απόλυτα σαφές και αντιληπτό ότι δεν υπάρχει πλέον ούτε η αντοχή ούτε η ανοχή σε πολιτικές και επιδιώξεις, που σε καταστάσεις δύσκολες χρονικές συγκυρίες κρίσιμες, επιχειρούν το διχασμό δύο κόσμων που ταλαιπωρούνται αφάνταστα από τις ιδιαιτερότητές τους. Καταδικάζουν τον ένα σε ρόλο κάτω από τις δυνατότητές του, υποχρεώνουν ένα άλλο να κάνει άλματα που μάλλον τραυματισμό θα φέρουν παρά αποτέλεσμα. Η παρέμβασή μας πρέπει να είναι καταλυτική και αποτελεσματική, δίνοντας το στίγμα ενός κόσμου έτοιμου και να αντισταθεί και να τιμωρήσει όσους φέρουν την ευθύνη τέτοιων αποφάσεων.
Δεν παραγνωρίζουμε τη δική μας ευθύνη, μέχρι τώρα, που επέτρεψε την ανατροφή τέτοιων συμπεριφορών και ατοπημάτων, που στέρησε από τα νησιά μας πλήθος σημαντικών υπηρεσιών και ξεπουλήματα της περιουσίας μας. Δεν μπορούμε να επιμείνουμε στα λάθη μας, δεν μπορούμε να προσφέρουμε συνεχώς άλλοθι με την απραξία και τη μη συμμετοχή μας. Υπόσχεση δίνουμε να επανορθώσουμε και να διεκδικήσουμε.
Εμείς σε πρώτη φάση έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε και να ενεργοποιήσουμε όσους περισσότερους πολίτες μπορούμε για να αντιδράσουν μαζί μας για τα ζωτικά προβλήματα που δημιουργούνται στο τόπο μας.
Κοινοποιούμε τις θέσεις και απόψεις σε κάθε εμπλεκόμενο και σε όλα τα μέσα επικοινωνίας.
Προγραμματίζουμε συλλογικά τις παραπέρα δράσεις μας για την ανάδειξη των χρόνιων προβλημάτων, με αποκλειστικό σκοπό την ωφέλεια του τόπου μας.
Επιδιώκουμε την αδέσμευτη πορεία μας μακριά από κάθε εξάρτηση και ιδιοτέλεια.
Επιδιώκουμε
Την ενδυνάμωση της προσπάθειάς μας με τη συνένωση όλων των δράσεων και κινήσεων που εκφράζουν το Πανδωδεκανησιακό αίτημα και αίσθημα. Αίτημα για δικαιοσύνη και αξιοκρατική αντιμετώπιση. Αίσθημα για δικαίωση και απόδοση ανάλογη της προσφοράς της Ρόδου και της Δωδεκάνήσου.
Δε ζητάμε την αδικία και την υποβάθμιση για τους Κυκλαδίτες.
Διεκδικούμε αυτό που μας αξίζει, αυτό που με τόση ευκολία μας στέρησαν".

Η προσωρινή συντακτική επιτροπή της Πρωτοβουλίας "Κοινόν Δωδεκανησίων"
Aκολουθούν Ηλεκτρονικές υπογραφές 270 μελών

Δεν υπάρχουν σχόλια: