Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Μετανάστες το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού

* ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα του Μετανάστη σήμερα. Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση, αναμένεται να αγγίξει τα 405 εκατ. μέχρι το 2050, δηλαδή το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

*ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Ααρών, Αδάμ, Ισαάκ, Πλάτωνας, Ραχήλ, Σάρα, Σεβαστιανός, Σεβαστιανή, Φλώρος, Φλώρα και ο Μόδεστος. Ο τελευταίος, κατά την παράδοση, υπήρξε θεραπευτής των ζώων και επομένως καθιερώθηκε ως προστάτης τους, όπως των γεωργών και των κτηνοτρόφων! Στη Λήμνο οι αγρότες κάνουν κόλλυβα για τα ζώα τους, τα πηγαίνουν στην εκκλησία και τα διαβάζει ο παπάς. Στην Κύπρο αυτά τα κόλλυβα τα βάζουν στα ζώα τους να φάνε, για να γλιτώνουν τις αρρώστιες και για να δίνουν (οι αγελάδες και τα πρόβατα) περισσότερο γάλα. Στην Κρήτη σταματούν το όργωμα ή και τα βαριά κουβαλήματα, αν πρόκειται να ταλαιπωρήσουν τα ζώα για να μη θυμώσει ο Άγιος Μόδεστος.

* ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:
1642: Ο ολλανδός εξερευνητής Άμπελ Τάσμαν γίνεται ο πρώτος ευρωπαίος που πατά το πόδι του στη Νέα Ζηλανδία.
1803: Ο Χορός του Ζαλόγγου. Είκοσι δύο Σουλιώτισσες μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθούν από τους Τουρκαλβανούς καταφεύγουν μαζί με τα παιδιά τους στο Βράχο του Ζαλόγγου κι αρχίζουν να χορεύουν και να τραγουδούν και στη συνέχεια να πέφτουν στο γκρεμό, όπου είχαν ρίξει πρώτα τα παιδιά τους προτιμώντας έτσι το θάνατο παρά την ατίμωση.
1821: 300 ισπανοί εθελοντές καταφθάνουν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων.
1901: Το πρώτο βραβείο Νόμπελ απονέμεται στον ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκο Ντινάν.
1916: Τερματίζεται η μάχη του Βερντέν ανάμεσα σε γερμανικά και γαλλικά στρατεύματα. Η μάχη αυτή, η μεγαλύτερη στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κράτησε 10 μήνες και στοίχισε τη ζωή σε 163.000 Γάλλους και 140.000 Γερμανούς.
1923: Με στρατιωτική απόφαση, εξορίζεται ο βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Β'.
1943: Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 118 κατοίκους του χωριού Δράκεια της Μαγνησίας.
1970: Το διαζύγιο νομιμοποιείται στην Ιταλία, παρά τη σφοδρή αντίδραση του Βατικανού.

* ΓΕΝΕΘΛΙΑ:
1911 - Ζυλ Ντασέν, Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, διανοούμενος και σύντροφος της Μελίνας Μερκούρη. Έφυγε σε ηλικία 97 ετών. Είναι ο σκηνοθέτης που ανέδειξε την εκθαμβωτική ηθοποιό Μελίνα Μερκούρη στο έργο Ποτέ την Κυριακή που πέρασε για πάντα στην ιστορία του μεταπολεμικού κινηματογράφου.
1913 - Βίλλυ Μπραντ Γερμανός πολιτικός.
1943: Κιθ Ρίτσαρντς, βρετανός κιθαρίστας των «Rolling Stones».
1963: Γουίλιαμ Μπ
ράντλεϊ Πιτ, γνωστότερος ως Μπραντ Πιτ, αμερικανός ηθοποιός.
1980: Κριστίνα Αγκιλέρα, Αμερικανίδα τραγουδίστρια, στιχουργός και μουσικός παραγωγός. Έχει πουλήσει πάνω από 40 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο.Έχει καταγωγή από την Ιρλανδία και τον Ισημερινό. Άλλαζε συχνά τόπο κατοικίας επειδή ο πατέρας της ήταν στρατιωτικός. Απάτησε το σύζυγό της με γυναίκα και υπάρχουν δηλώσεις της σύμφωνα με τις οποίες έχει πει: μου αρέσει να πειραματίζομαι. Νομίζω ότι έχει πλάκα να είμαστε «ανοιχτοί» στις προτιμήσεις μας. Αγαπώ το γυναίκειο σώμα, είναι απίστευτα όμορφο και χωρίς τα φωτογραφικά φλας των media».
1978: Κέιτι Χόλμς, Αμερικανίδα ηθοποιός.
1966: Μάριος Φραγκο
ύλης (στη φωτό με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο), Έλληνας τενόρος. Κατάγεται από την Κάσο της Δωδεκανήσου (από τη μεριά του πατέρα του) και από την Κέρκυρα (από τη μεριά της μητέρας του). Γεννήθηκε το 1967 στην τότε Ροδεσία (νυν Ζιμπάμπουε) της Αφρικής, αλλά μεγάλωσε και πήγε σχολείο στην Αθήνα. Σε ηλικία 11 ετών έκανε την πρώτη του γνωριμία με το «Άξιον εστί» του Θεοδωράκη, όπου τραγούδησε ως σολίστ. Σε συνέντευξή του στην ερώτηση "Ποιος είναι ο χειρότερος εφιάλτης σας" δήλωσε: «Να τραγουδάω ποπ και να μου πετάνε γαρίφαλα. Ο Χατζιδάκις ζητούσε απόλυτη σιωπή όταν ερμήνευε. Χωρίς να το πω, αυτό ζητάω κι εγώ. Θα ήθελα τα τραγούδια που λέω να τα ακούνε με ευλάβεια.
1969: Σαντιάγο Κανιθάρες, Ισπανός τερματοφύλακας
1911: Γεννήθηκε η δημοσιογράφος Ελένη Βλάχου.
Επίσης: Ο σταρ του Παναθηναϊκού Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, που κλείνει τα 21. Η Ζωή Κουτσίκου, κόρη της πρώην υπουργού Μαριέτας Γιανάκου, που κλείνει τα 19Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κλείνει τα 71. Ο Δημήτρης Κουτσόγιωργας τα 41. Ο εκδότης Αντώνης Λυμπερόπουλος..

*ΘΑΝΑΤΟΙ: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή το 1737 ο Αντόντιο Στραντιβάρι, Ιταλός κατασκευαστής βιολιών. Γεννήθηκε το 1644, έζησε στην Κρεμόνα. Από το σύνολο των 1.100 περίπου οργάνων που κατασκεύασε υπάρχουν ακόμη τα 650. Ηταν όμως τέτοια η μαγεία του ήχου των βιολιών του που χιλιάδες αντίγραφα κατασκευάστηκαν με το λογότυπό του. Ετσι ενώ τα ποιοτικά βιολιά κοστίζουν περίπου 10.000 ευρώ, ένα «Strad» (αυθεντικό Stradivarius) στοιχίζει από ...εκατομμύριο και πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: