Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Το Ταξίδι των Φοινίκων στη Μεσόγειο

Στo ΑΚΤΑΙΟΝ της Ρόδου έγινε την Παρασκευή (19 Νοεμβρίου 2010), η ομιλία της κας Μαρίτσας Μαντικού-Χοεντλμόζερ, ξεναγού με θέμα «Το Ταξίδι του Λαού των Φοινίκων στη Μεσόγειο».

Η ομιλία για το λαό των Φοινίκων διοργανώθηκε από το «Σπίτι της Ευρώπης» και εντάχθηκε στα πλαίσια της προσπάθειας ενημέρωσης γύρω από το λαό αυτό εξαιτίας ενός ευρωπαϊκού προγράμματος του Mare Nostrum στο οποίο έχει ενταχθεί από τις αρχές του 2009 και θα συνεχίζει να δραστηριοποιείται σε αυτό, μέχρι την ολοκλήρωσή του στα μέσα του 2012.

Με το πρόγραμμα, προβλέπεται να συνδεθούν τουριστικά και πολιτιστικά 6 πόλεις-λιμάνια από 6 χώρες της Μεσογείου που εκτός των άλλων συνδέονται και με το ιστορικό γεγονός ότι από αυτές κατά τη 2η χιλιετηρίδα π.Χ. πέρασαν οι Φοίνικες και είτε ίδρυσαν ολόκληρες αποικίες είτε τουλάχιστον είχαν ορμητήρια. Οι πόλεις αυτές είναι: η Ταρτούς στο νησί Αρουάντ της Συρίας, η Τύρος του Λιβάνου, η Ρόδος, η Βαλλέττα της Μάλτας, οι Συρακούσες της Σικελίας και η Καρχηδόνα της Τυνησίας.

Η ομιλία περιστράφηκε γύρω από θέματα που αφορούσαν στην ιστορική διαδρομή του αρχαίου λαού των Φοινίκων που εμφανίστηκε τον 12 αιώνα π.Χ. στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στα δυτικά παράλια της Ασίας, στο χώρο όπου σήμερα υπάρχει το κράτος του Λιβάνου, η Συρία και το Ισραήλ και έσβησε μετά την παρουσία της Ρώμης στην περιοχή.

Δόθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι αυτούς και το ιστορικό περιβάλλον όπου έζησαν. Αναφέρθηκε η εξάπλωσή τους δυτικά δια μέσου των μεγάλων θαλασσίων δρόμων στη βόρειο Αφρική και την Τουρκία, Κύπρο , Ιταλία, Μάλτα και Ελλάδα.
Οι Φοίνικες υπήρξαν μεγάλοι θαλασσοπόροι, έχτισαν πολλές αποικίες στις χώρες αυτές και ανέπτυξαν μεγάλο εμπόριο μετάλλων, υφασμάτων και ειδικά περιζήτητων υφασμάτων βαμμένων με πορφυρό χρώμα, που οι Φοίνικες έβαφαν με την πορφύρα που έβγαζαν από κοχύλια της θάλασσας.

Η κα Μαντικού μίλησε και για τη θρησκεία που λάτρευαν, τους θεούς , τους μύθους που πίστευαν και τη σχέση τους με την αρχαία Ελλάδα, μια σχέση που συνδέεται με τον αλφάβητο που είτε οι Φοίνικες δάνεισαν στους Έλληνες είτε οι Έλληνες τον δάνεισαν σε αυτούς. Μίλησε για τις ανασκαφές στη Συρία και το Λίβανο τη δεκαετία του 1920 από γάλλους αρχαιολόγους στην αρχαία πόλη Ουγκαρίτ που έδωσαν πολύ σημαντικές πληροφορίες για το λαό αυτό και έριξαν το πρώτο φως πάνω στο σκοτάδι που υπήρχε και έλυσε πολλές απορίες, της αρχαιολογικής επιστήμης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Γενογραφικό Γεωγραφικό Πρόγραμμα (εξέταση του DNA) που είναι σε εξέλιξη από ερευνητές της βιολογίας και της ιατρικής επιστήμης και που σκοπό έχει να ανιχνεύσει τα ίχνη του αρχαίου λαού των Φοινίκων στους σημερινούς κατοίκους του Λιβάνου, της Συρίας και ειδικά της Τυνησίας όπου υπάρχει ό, τι έχει απομείνει από την Καρχηδόνα, τη λαμπρή αποικία της Τύρου.

Με την ομιλία της η κα Μαντικού θύμισε ότι η πόλη αυτή της σημερινής Τυνησίας υπήρξε μόνιμη απειλή για τους Ρωμαίους από τον 3ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ. μέχρι που στο 146π.Χ. στο τέλος του 3ου Καρχηδονικού πολέμου με τη Ρώμη, η Καρχηδόνα καταστράφηκε ολοσχερώς και οι κάτοικοί της διασκορπίστηκαν στα πέρατα του κόσμου.

Εντυπωσιακή για όσους παρακολούθησαν την ομιλία, ήταν η προβολή σε εικονική πραγματικότητα και η αναπαράσταση, της πόλης της Καρχηδόνας και του εξαιρετικού λαξευμένου στο βράχο λιμανιού της που είχε την ονομασία «Κόθονας» που σημαίνει «Λιμάνι με ουρά». Ως λιμενικό έργο, τηρουμένων των αναλογιών, υπήρξε ζηλευτό, εντυπωσιακό, πρωτότυπο σε σύλληψη και παρείχε πολύ μεγάλη ασφάλεια στην πόλη και τον εμπορικό και στρατιωτικό στόλο που αγκυροβολούσε μέσα στις τεράστιες σε διαστάσεις εγκαταστάσεις του.

Οι επόμενες προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Σπιτιού της Ευρώπης είναι οι εξής:

1. Έκθεση Φωτογραφίας της μαθήτριας της Α΄ Γυμνασίου Νάσιας Στουραΐτη, από το Σάββατο 11 έως τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010 στο Κατάλυμα της Γαλλίας. Τα Εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 11/12 στις 7 το απόγευμα, Θα δοθεί μικρή δεξίωση.
2. Μουσικό Απόγευμα με Χριστουγεννιάτική και άλλη μουσική, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010 στο ΡΟΔΙΝΙ στις 5 το απόγευμα. Θα συμμετάσχει η χορωδία και ορχήστρα των μαθητών του Εθνικού Ωδείου Ρόδου. Είσοδος 5 €
3. Κοπή της Πίτας του Συλλόγου την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 στις 7 το απόγευμα στο Γκραντ Οτέλ στην αίθουσα με την εσωτερική πισίνα του ξενοδοχείου. Πλούσια Λαχειαγορά και μουσική. Είσοδος 20 €

Δεν υπάρχουν σχόλια: