Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ο Κολόμβος στο Πλούσιο Λιμάνι


Σαν σήμερα το 1493, ο Χριστόφορος Κολόμβος με τη ναυαρχίδα του βασιλικού στόλου της Ισπανίας "Σάντα Μαρία" (φωτογραφία) αποβιβάζεται σ' ένα νησί, που το ονόμασε San Juan Bautista (Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής). Αργότερα το νησί αυτό μετονομάστηκε σε Πουέρτο Ρίκο.

Βρίσκεται στη Κεντρική Αμερική, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Πρόκειται για το μικρότερο και ανατολικότερο από τα νησιά των Μεγάλων Αντιλλών. Έχει έκταση 13.790 τ. χλμ. και πληθυσμό 3.958.128 κατοίκους και αποτελεί υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ. Από το 1952 είναι μαζί με τα γύρω του νησιά αυτοκυβέρνητη πολιτεία (Ελεύθερη Συνδεδεμένη Πολιτεία του Πουέρτο Ρίκο), εξαρτημένη στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα από τις ΗΠΑ.

Πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Ινδιάνοι της φυλής των Αραουάκ.Για πρώτη φορά εγκαταστάθηκαν μόνιμοι άποικοι Ισπανοί το 1509 με την επίβλεψη του πρώτου κυβερνήτη, του Χουάν Πόνσε ντε Λεόν. Το 1521, ιδρύθηκε η πρωτεύουσα του νησιού, η Σαν Χουάν. Γρήγορα, οι Ισπανοί εξαφάνισαν τους ιθαγενείς και εγκατέστησαν μεταφερμένους από την Αφρική δούλους στις φυτείες και τα ορυχεία χρυσού, που ήταν πλούσια την εποχή εκείνη.

Το 1918, μεγάλος σεισμός έπληξε το νησί και προκάλεσε δεκάδες θυμάτων, όπως επίσης και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, ιδίως στο δυτικό τμήμα του και το λιμάνι του Μαγιαγκουές. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, το Πουέρτο Ρίκο ήταν σημαντική αεροπορική και ναυτική βάση των ΗΠΑ, καθώς εξασφάλιζε την προστασία της διώρυγας του Παναμά. Το 1948 αποδόθηκε στους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο το δικαίωμα να εκλέγουν μόνοι τους τον κυβερνήτη και τα μέλη της βουλής και της γερουσίας.

Πουέρτο Ρίκο σημαίνει στα ελληνικά Πλούσιο Λιμάνι.Σήμερα διαθέτει ουρανοξύστες, σύγχρονες λεωφόρους αλλά και τροπικά δάση, εξωτικές παραλίες και παραδοσιακή, ισπανική αποικιακή αρχιτεκτονική.

Πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο είναι το Σαν Χουάν (421.958 κάτ.). Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Μπαγιαμόν (220.262 κάτ.) στο βόρειο τμήμα του νησιού, η Πόνσε (187.749 κάτ.) στο νότιο τμήμα, η Κάγκουας (133.447 κάτ.) στο κεντροδυτικό, η Μαγιαγκουές (100.371 κάτ.), σημαντικό λιμάνι των δυτικών ακτών του Πουέρτο Ρίκο, κ.ά.

Το λιμάνι του Σαν Xουάν αποτελούσε σταθμό που κανένα διερχόμενο εμπορικό πλοίο δεν μπορούσε να αγνοήσει. Σήμερα πάλι, αποτελεί σταθμό που κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν αγνοεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: